Dé elektrische gitaar merken van nu.

Gemiddelde leestijd: 10 minuten

Elektrische gitaren kun je natuurlijk van waanzinnig veel verschillende merken krijgen. Dit zorgt er ook weer voor dat je ze in heel veel verschillende prijsklassen kunt krijgen. Maar welke elektrische gitaar merken zijn nu het beste qua kwaliteit? Welke zijn het beste qua prijs en wat zit hier nog tussenin? In dit blogbericht ga ik je vertellen wat dé elektrische gitaar merken van nu zijn. Zo kun jij na het lezen van dit blogbericht een weloverwogen keuze maken over welke elektrische gitaar het beste bij jou past.

Als we het hebben over elektrische gitaar merken dan horen we natuurlijk vaak meteen merken als Fender en Gibson. Deze merken zijn door de jaren heen echt iconisch geworden maar voor een nieuwe gitaar van deze merken betaal je wel een flink bedrag. In dit blogbericht ga ik deze 2 merken en nog meer elektrische gitaar merken bekijken. Dan ben jij straks helemaal op de hoogte van de beste elektrische gitaar merken van dit moment.

Gibson Elektrische Gitaar

Gibson is toch wel een merk dat tegenwoordig niet meer weg te denken is uit de wereld van de elektrische gitaren. Dit iconische merk heeft door de jaren heen een enorme reputatie opgebouwd. De oorsprong van het merk Gibsen gaat terug naar de 19e eeuw, namelijk het jaar 1894. In dat jaar bracht Orville H. Gibson zijn eerste mandoline op de markt. Hiermee werd de Gibson Guitar Corporation geboren en de rest is eigenlijk geschiedenis.

Gibson Les Paul gitaar

Het meest bekende model dat Gibson op de markt gebracht heeft is waarschijnlijk toch wel de Les Paul gitaar. Deze elektrische gitaar wordt in het veel genres veelvuldig gebruikt. Van blues tot heavy metal, overal kom je deze gitaar tegen. Les Paul is vernoemd naar de Amerikaan Lester William Polsfuss. Hij was een zeer goede gitarist die regelmatig optrad voor volle zalen.

Tijdens 1 van deze optredens kwam hij in contact met het gitaarmerk Gibson. Dit gaf een samenwerking tussen een muzikant en een fabrikant. Samen wilden ze dé elektrische gitaar maken. Je kunt stellen dat ze met de Les Paul gitaar 1 van de allerbeste gitaren ooit gemaakt hebben. Tot op de dag van vandaag wordt dit model door de beste gitaristen op aarde gebruikt. 1 van deze gitaristen is Kirk Hammet van de Amerikaanse metalband Metallica.

De Gibson Les Paul staat wel bekend als een gitaar die absoluut niet goedkoop is. De goedkoopste modellen beginnen bij ongeveer €1.500 en de duurdere modellen zijn nog vele malen duurder dan dit. Gelukkig worden er onder supervisie van Gibson ook goedkopere modellen gemaakt. Hierover later meer in dit blogbericht.

Fender elektrische gitaar

Een tweede merk dat niet meer weg te denken is, dat is het Amerikaanse Fender. Ook de geschiedenis van Fender gaat ver terug in de tijd. Al in 1944 begon Leo Fender te experimenteren met het maken van gitaren. Dit zorgde er op zijn beurt voor dat hij in 1946 Fender Electric Instruments Co. oprichtte. Hij ging zich volledig richt op het ontwerpen en produceren van gitaren. Het eerste model van Fender dat op de markt kwam was de “Esquire”. Deze werd later omgedoopt tot de Telecaster.

Fender Telecaster

De Telecaster van Fender is 1 van de meest bekende modellen die dit merk op de markt heeft gebracht. Als vanaf begin jaren ’50 van de vorige eeuw is dit model op de markt en is nog steeds mateloos populair. Wel is het zo dat de Telecaster uit de jaren 50 totaal verschillend is dan de Telcaster uit de jaren ’20 van deze eeuw.

Dit komt doordat de techniek van de elektrische gitaren ook niet stil staat. Vooral de elementen van de gitaren zijn door de jaren heen sterk verbeterd. Daar waar het originele model nog 2 gewone pickups had zijn ze tegenwoordig uitgerust met humbucker elementen.

Fender is een van dé elektrische gitaar merken en ze doen hun naam eer aan met de Telecaster. De Telecaster is absoluut geen goedkope gitaar. De goedkoopste modellen beginnen zo rond de €1.000. De Telecaster wordt onder andere door de wereldberoemde artiest Bruce Springsteen regelmatig gebruikt.

Fender Stratocaster

Een tweede, iconisch model van een van de beste elektrische gitaar merken is de Stratocaster. Als je dit model zo op het oog bekijkt dat zal je zien dat hij niet zo heel veel verschilt van de Telecaster. Wat wel heel goed opvalt, dat is de dubbele cutaway die de Stratocaster heeft. Dit geeft je als gitarist meer mogelijkheden.

De Fender Stratocaster is 1 van de eerste gitaren die uitgerust werd met een zogeheten “Vibrato-brug”. Hierbij zit er een hendel aan de brug waarmee je de brug tijdens te spelen op kunt tillen. Hierdoor trek je de snaren meer op spanning en vervormt het geluid. Bij veel genres is deze brug mateloos populair.

Dit type gitaar is ook door veel grootheden veelvuldig toegepast. 1 van de meeste bekende artiesten die de Stratocaster vaak gebruikte is wel Jimmy Hendrix. Een leuk weetje tot slot. Leo Fender heeft de beste gitaren ontworpen maar kon zelf geen akkoord spelen.

Elektrische gitaar merken: Ibanez

Een van de andere bekende elektrische gitaar merken is Ibanez. Dit merk kom uit een hele andere hoek van de wereld, namelijk Japan. Dit merk staat er om bekend elektrische gitaren te maken die eigenlijk voor iedereen bereikbaar zijn. Ze zijn stukken goedkoper dan bijvoorbeeld de gitaren van Gibson of Fender.

Ook de geschiedenis van dit merk gaat heel ver terug in de tijd. De allereerste gitaar werd in 1935 door oprichter Hoshino Gakki gemaakt. Dit was destijds nog geen elektrische gitaar. De eerste gitaar die hij maakte was namelijk een Spaanse gitaar. Enkele jaren na het eindigen van de Tweede Wereldoorlog begon het bedrijf op grote schaal elektrische gitaren te produceren.

De “Lawsuit” elektrische gitaren

De jaren ’70 van de vorige eeuw waren roemruchte tijden voor het merk Ibanez. Deze periode staat namelijk bekend als de periode waarin het merk de “Lawsuit” gitaren maakte. Het merk produceerde op grote schaal gitaren die verdacht veel op de gitaren van Gibson leken.

Vooral de Ibanez AS200 leek bijna een exacte kopie van de Gibson Les Paul gitaar. Hierop besloot Gibson om meerdere rechtszaken te beginnen. Gibson was van mening dat Ibanez inbreuk had gemaakt op het intellectuele eigendom van Gibson. Meerdere rechtszaken werden tussen deze twee bedrijven gevoerd. Meerdere keren werd het merk Gibson in zijn gelijk gesteld en alle zaken werden in 1978 officieel afgesloten.

Ibanez besloot hierop te stoppen met de kopieer tactiek. Vanaf hier ging het merk zich richten op zijn eigen ontwerp. Dit resulteerde uiteindelijk ook een eigentijdse en bijzondere stijl die dit merk hanteert. Dit resulteerde weer in een heel scala aan gitaren. Van akoestische Western gitaren tot aan elektrische basgitaren tot aan basversterkers. Een bekende gebruiker van deze elektrische gitaren is John Christ van de Amerikaanse metalband Danzig.

Epiphone elektrische gitaren

Epihone is een merk dat heel erg ver terug gaat in de tijd. De oorsprong van dit bedrijf ligt in 1873 en werd opgericht Izmir in het Ottomaanse Rijk, dat wat we nu kennen als Turkije. Echter werden er toen door het merk nog geen gitaren gemaakt. Toen maakte het merk violen en luiten. De gitaar was destijds nog niet bepaald populair.

Het merk is onafhankelijk nooit echt van de grond gekomen. Daarom werd het al in 1957 overgenomen door het Amerikaanse Gibson. Gibson wilde deze dochteronderneming gaan gebruiken om goedkopere versies te maken van de bekende Gibson modellen. Onder andere wordt door dit merk een replica van de Gibson Les Paul gemaakt. Natuurlijk niet zo’n goede kwaliteit als de Gibson zelf maar wel voor iedereen betaalbaar.

Naast de bekende Les Paul gitaar maakt het merk nog veel meer look-a-likes van bekende Gibson modellen. Van semi-hollow body gitaren tot aan basgitaren. Het merk Epiphone is onder de vleugels van Gibson een enorm bedrijf geworden met een groot aanbod aan elektrische gitaren.

Dé elektrische gitaar merken van nu tot slot

Deze 4 merken zijn wereldwijd heel erg bekend. Natuurlijk zijn er nog veel meer merken maar deze 4 vallen specifiek op. Gibson en Fender zijn natuurlijk niet meer weg te denken in de wereld van de elektrische gitaren. Je betaalt er inderdaad de hoofdprijs voor maar het zijn kwalitatief ook wel de beste gitaren die je krijgen kunt. Wanneer je een gitaar van 1 van deze merken koopt heb je in principe een gitaar die decennia lang meegaat. Mits deze natuurlijk goed behandeld wordt.

Ibanez en Epiphone zijn prachtige gitaren. Omdat ze wat goedkoper geproduceerd worden zijn deze gitaren in principe voor iedereen bereikbaar. Er zijn elektrische gitaren te krijgen die nog veel goedkoper zijn dan deze 2 merken maar dan kom je ook echt in een hele andere klasse terecht. Kwalitatief kunnen deze gitaren echt niet meer meedoen. Epiphone in Ibanez kunnen ook in het professionele segment prima meekomen. Het enige wat jij nog moet doen is een budget bedenken voor jezelf en een keuze maken welke gitaar jij het liefste wilt hebben. Heel veel succes.

Leon van Gitaarvermaak
Als schrijver van GitaarVermaak.nl hou ik jullie graag op de hoogte van alles wat te maken heeft met gitaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *