Een akoestische gitaar kopen doe je met deze tips!

Wat jouw niveau of muzieksmaak ook is, er zit altijd wel wat voor jouw bij.

Gemiddelde leestijd: 9 minuten

Begin jij net met gitaar spelen en zoek je een goede akoestische gitaar of wil je eens een keer wat anders proberen? Er zijn zoveel verschillende soorten akoestische gitaren dat je misschien door de bomen het bos niet meer ziet wanneer je op internet gaat zoeken. Daarom gaan we jou in dit blogbericht helpen, een akoestische gitaar kopen lukt zeker met deze tips.

Van welke niveau ben jij?

Dat is het eerste dat jij jezelf af moet vragen. Van welke niveau ben je nu eigenlijk? Een beginner kiest namelijk vaak voor een hele andere gitaar dan iemand die al iets meer gevorderd is. Als beginner is alles nieuw en is het belangrijk dat je ook de juiste basis hebt. Die kun je leren met een gitaarles online voor beginners.

Mensen die al wat beter gitaar kunnen spelen en er elke dag plezier in hebben zijn vaak bereid om iets meer geld uit te geven dan een beginner. Een beginner weet nog niet precies of gitaar spelen echt wat voor hem of haar is en wilt geen honderden euro’s uitgeven aan een gitaar die misschien helemaal niet vaak gebruikt gaat worden.

Tips om een akoestische gitaar te kopen voor beginners

Als beginner kan het heel lastig zijn wanneer je een akoestische gitaar wilt kopen en niet weet welke je moet kiezen. Het allereerste advies van mij is: Durf te investeren. Natuurlijk moet je niet meteen een gitaar van 3 of 400 euro kopen maar koop er ook geen van 3 of 4 tientjes bij een budgetsupermarktketen. Als je een akoestische gitaar gaat kopen is dit een van de belangrijkste tips.

Het is namelijk wel belangrijk dat je een gitaar koopt die comfortabel te bespelen is zodat je er ook veel tijd mee kunt doorbrengen. Tevens is een mooie gitaar ook echt wel belangrijk. Wanneer je een mooie gitaar hebt ben je namelijk veel sneller geneigd om de gitaar op te pakken en te gaan oefenen. Daarom is het handig om goed te weten, welke betaalbare en mooie akoestische gitaar je kunt kopen als beginner.

Daarnaast zijn wij van mening dat je als beginner het beste kunt beginnen met een akoestische Western gitaar en NIET met een akoestische Spaanse gitaar. Vanwege de verschillen tussen de Western en Spaanse gitaar is de Western gitaar toch iets beter te bespelen.

Ook raden wij af om meteen met een elektrische gitaar te beginnen. Het kan natuurlijk zijn dat in jouw muziekgenre alleen de elektrische gitaar gebruikt wordt. Ondanks dat, start met een akoestische gitaar. Deze is makkelijker te bespelen en de investering is minder. Ga jij namelijk meteen voor een elektrische gitaar dan heb je niet alleen een gitaar nodig, maar ook een versterker. Dit maakt de investering weer groter.

De wat gevorderde gitarist

Wanneer je al iets langer gitaar speelt en je hebt de juiste basis te pakken dan is handig om goed na te denken wat jouw volgende gitaar kan of moet zijn. Je hebt namelijk een solide basis en je wilt graag een keer een gitaar voor een iets ander niveau.

Dan is het belangrijk om na te gaan welke gitaar bij jouw muzieksmaak past. Akoestische gitaren worden namelijk in heel veel verschillende muziekgenres toegepast. De gitaar die in de countrymuziek gebruikt wordt is natuurlijk heel anders dan de gitaar die men in de Latin muziek gebruikt.

Bij een wat hoger niveau hoort vanzelfsprekend ook een gitaar die voor dit hogere niveau geschikt is. Je kunt namelijk wat meer, je begint misschien al wat solo’s te spelen en dan schiet een beginnersgitaar op de duur te kort.

akoestische gitaar kopen tips

Welke akoestische gitaar kan ik kopen? Hier volgen een aantal tips!

Of je nu een beginnende gitarist bent of je hebt al een solide basis. Het is altijd lastig om een keuze te maken welke gitaar je zou moeten gaan kopen. Er is een enorm aanbod en daardoor kan het best zijn dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet.

Muzieksmaak en gitaar

Muzieksmaak en de soort gitaar die je daar bij nodig hebt zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Natuurlijk weet jij van jezelf wel wat jouw muzieksmaak is maar welke gitaar hoort daar bij? Dat kunnen wij jouw natuurlijk wel vertellen.

Rock ’n Roll

Rock ’n Roll is een muzieksmaak waar de akoestische gitaar niet uit weg te denken is. Hele bekende Rock ’n Roll artiesten als Johnny Cash verschenen altijd met hun akoestisch Western gitaar op het podium.

Dat is ook de akoestische gitaar die jij nodig hebt als je van Rock ’n Roll houdt. De akoestische Western gitaar met stalen snaren. Het heldere en soms wat schelle geluid van de akoestische Western gitaar past perfect bij de Rock ’n Roll.

Popmuziek

Niet iedereen zal het heel snel verwachten maar bij de popmuziek wordt de akoestische gitaar ook behoorlijk vaak toegepast. Bij de popmuziek worden eigenlijk voornamelijk twee verschillende soorten akoestische gitaren toegepast.

Allereerst komt hier de akoestische Western gitaar ook voor maar ook de akoestische Spaanse gitaar. Als je van popmuziek houdt en je wilt een akoestische gitaar kopen dan hebben wij een aantal tips.

Popmuziek is namelijk geen popmuziek. Popmuziek bestaat uit veel subgenres. Sommige artiesten maken bijna Rock ’n Roll en sommige artiesten maken muziek dat bijna op latin muziek lijkt. Je moet dus goed nagaan welke popmuziek jij leuk vindt.

Nadat jij bepaald hebt voor jezelf dan kun je nagaan welke gitaar jij nodig hebt. De Western gitaar voor luide en schelle tonen? Of de Spaanse gitaar voor volle en zachte tonen voor romantische popmuziek.

Country/Western

Bij de country -en Westernmuziek wil men natuurlijk de schelle en luide klanken hebben zoals we die van de akoestische Westerngitaar kennen. Deze gitaar wordt hier dus ook veel toegepast.

Toch is dit niet enige gitaar die toegepast wordt in dit genre. In dit genre zien we namelijk ook heel erg vaak de semi-akoestische gitaar. Dit is eigenlijk een elektrische gitaar met een open klankkast.

De semi-akoestische gitaar is niet weggelegd voor een beginnende gitarist. Niet alleen is deze gitaar qua aanschaf een heel stuk duurder, je moet ook een versterker hebben en door zijn bouwvorm en grote body is hij voor een beginner moeilijk te bespelen.

Akoestische gitaar kopen na deze tips

Wanneer je deze tips allemaal goed gelezen hebt en je weet wat jouw niveau en muzieksmaak is dan wordt het tijd om jouw eerste of een andere gitaar te gaan kopen. Dit kan op twee manieren, of in een fysieke muziekwinkel maar dan moet je geluk hebben dat er 1 in jouw dorp zit, of via een webshop die een enorm aanbod heeft en vaak de volgende werkdag al kan leveren.

Dus welke muzieksmaak je ook hebt, welk niveau je ook hebt, er is altijd wel een akoestische gitaar die geschikt voor jouw wensen!

akoestische gitaar kopen tips

Een akoestische gitaar voor iedereen

Voor elk niveau en elke muzieksmaak is wel wat te vinden. Er zijn zoveel akoestische gitaren te verkrijgen dat er wel wat voor jou bij moet zitten!

Klik hier voor alle gitaren!
Leon van Gitaarvermaak
Als schrijver van GitaarVermaak.nl hou ik jullie graag op de hoogte van alles wat te maken heeft met gitaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *