Leren gitaar spelen als beginnende gitarist? Lees het hoe!

Wil je leren gitaar spelen? Lees hier de do's and don'ts voordat je begint!

Gemiddelde leestijd: 9 minuten

Heb jij altijd goed willen leren gitaar spelen maar is het er nog nooit van gekomen? Dan kun je zelf van alles gaan proberen maar dat zal bij 99% van de mensen tot niets lijden en zal het er nooit van komen om het gitaar spelen goed te beheersen.

Sinds de jaren 60 van de vorige eeuw zijn er een heel aantal gitaristen geweest die samen met hun band de absolute wereldtop bereikten. Binnen de Jazz wereld, de Pop, (Hard)Rock en Metal scène. Lees hieronder de leukste tips om de basis van het gitaar spelen te begrijpen.

gitaar leren spelen

Beginnen met gitaar spelen

Bij het leren gitaar spelen dan zijn er een aantal dingen waar je uit kunt kiezen. Je hebt voordat je begint natuurlijk je eigen persoonlijke muzieksmaak en vanuit daar kun je kiezen voor de akoestische gitaar, de bas gitaar of de elektrische gitaar. Vanuit het oogpunt leren is het verstandig om te beginnen met een akoestische gitaar. Hierop kun je goed oefenen zonder dat je een versterker nodig hebt.

Je gitaar stemmen en begrijpen

Wanneer je gaat beginnen met gitaar spelen dan is het allerbelangrijkste dat je beschikt over goed materiaal. Hiervoor heb je een gitaar nodig die goed gestemd is. In het verleden had je daar dure apparatuur voor nodig. Tegenwoordig in het digitale tijdperk hebben we daar prachtige app’s voor. Onder andere versterker producent Gibson heeft hier een prachtige app voor ontwikkeld, je kunt zo met je mobiele telefoon je gitaar stemmen.

Onderdelen gitaar

Om gitaar te kunnen spelen dan moet je natuurlijk ook het instrument begrijpen. Een gitaar bestaat onder andere uit de klankkast, de hals en hierop zitten de snaren gemonteerd. Door de frets die op de hals gemonteerd zijn, dit zijn de dunne stalen delen, kunnen we veel meer tonen maken met de 6 snaren die we hebben. Simpel door de snaar tussen 2 frets in te drukken krijgen we een andere toon. Uiteraard bij een basgitaar doen we dit met 4 snaren.

Stemknoppen

Helemaal bovenaan de hals van de gitaar zien we de zogeheten stemknoppen. Deze gebruiken we, in combinatie met een stemapparaat of app, om de snaar weer op de juiste toonhoogte te krijgen. Door aan de knoppen te draaien zal de snaar aanspannen of ontspannen en veranderd de toonhoogte. Wanneer je de stemknop linksom draait zal de snaar strakker getrokken worden, draai je hem rechtsom dan zal hij vanzelfsprekend losser gaan zitten. Speel hiermee totdat je de juiste toon te pakken hebt.

Leren gitaar spelen zonder noten te lezen

Om goed te leren gitaar spelen hoeft je helemaal geen noten te kunnen lezen. Veel van de grote gitaristen op deze planeet kunnen of konden zelf niet eens noten lezen. Angus Young (AC/DC), Kirk Hammett (Metallicaen Kurt Cobain (Nirvana) kunnen of konden geen van allen noten lezen.

Leren gitaar spelen met gitaartabs en ezelsbrug

De gitaartabs zijn de perfecte vervanger van de noten. Het scheelt je een hoop moeite en tijd, gitaartabs zijn makkelijk te begrijpen, noten leren is een hele opgave. Bij gitaartabs voegen we de 6 snaren en alle vakjes tussen de frets samen om hiermee de tonen te maken. Het beste is om dit eerst te oefenen met één snaar en daarmee melodietjes te spelen.

De gitaar heeft 6 snaren en elke snaar geeft een andere toon. Vaak wordt er gesproken over tonen die de snaren geven. Hiervoor is er een heel handig ezelsbruggetje bedacht. Van de dikte naar dunste snaar is het E, A, D, G, B, E. Een Aap Die Geen Bananen Eet. Als je deze tekst onthoudt dan zul je altijd weten welke toon bij welke snaar hoort.

leren gitaar spelen

Houding en veel gemaakte fouten

Wanneer je wilt leren gitaar spelen dan moet je niet lukraak wat proberen. Wanneer mensen beginnen dan zijn er een aantal veelvoorkomende fouten. Probeer deze te voorkomen zodat je het op de juiste manier aanleert.

De meest gemaakte fouten bij de beginners

De eerste veelgemaakte fout wordt gemaakt door slechts een klein deel van de mensen. Namelijk door de linkshandigen onder ons. Een standaard gitaar simpelweg omdraaien omdat je links bent gaat niet. De snaren zullen dan “ondersteboven” zitten. Dan zijn er twee dingen die je kunt doen. Of leren gitaar spelen met rechts of een linkshandige gitaar kopen maar deze zijn vaak wel wat duurder.

Ook bij het indrukken van de snaren gaat het bij links -en rechtshandigen vaak mis. “Waar moet ik de snaar precies indrukken?” vragen ze zichzelf dan vaak af. Daarop is maar één goed antwoord. Druk de snaar zo kort mogelijk bij de fret in die je gebruiken wilt. Alleen dan krijg je de juiste toonhoogte en geen vals gezoem.

Wat bij het leren gitaar spelen ook belangrijk is, is dat je de vingers de zo kort mogelijk bij de hals laat. Mensen willen nog wel eens hun vingers te ver van de hals halen en dan kunnen ze niet snel genoeg terug om de volgende toon aan te slaan en vallen ze uit de maat.

Het laatste ding dat je moet voorkomen is dat je de gitaar gaat bespelen met 1 vinger. Het voelt misschien gemakkelijker aan maar als je echt melodie ’s en nummers wilt gaan spelen heb je alle 4 vingers aan de voorkant van de hals nodig.

Een foute lichaamshouding leidt tot beperkingen

Wanneer je wilt leren gitaar spelen dan is een goede houding erg belangrijk. Als je zit is het belangrijk dat je goed rechtop zit en dat je de arm met het plectrum vrij kunt bewegen. Een onnatuurlijke houding aannemen tijdens het spelen zal zich dit vanzelf uiten in vermoeidheid in armen en vingers.

De hand waarmee je de hals bediend is ook erg belangrijk. Zorg er altijd voor dat de elleboog van deze arm haaks op de hals staat. Wanneer je dit niet doet zul je je vingers veel minder ver uit elkaar kunnen krijgen. Dit zorgt er op zijn beurt voor dat je bepaalde melodieën niet zult kunnen spelen.

Wanneer je zelf begint met gitaar spelen houd dan deze tips in het achterhoofd. Het gitaar spelen is veel leuker wanneer je lekker ontspannen kunt spelen. Klik op de knop hieronder als je vandaag nog wil beginnen met gitaar spelen.

Leren gitaar spelen met een akoestisch Western gitaar

Dit is een eeuwige discussie tussen mensen maar ik wil jou hierover toch mijn mening geven. Begin met een akoestische Western gitaar. Ook wanneer bij jouw muzieksmaak deze gitaar niet voorkomt, start met een akoestische Western gitaar. Deze gitaar is makkelijk te bespelen, makkelijker dan de akoestische Spaanse gitaar, omdat de hals smaller is. Er zijn namelijk leuke, betaalbare akoestische Western gitaren voor beginners te krijgen.

Ook is de investering relatief klein. Wanneer jij bijvoorbeeld met een elektrische gitaar zou beginnen ben je meteen veel meer geld kwijt. Je hebt dan naast de gitaar ook nog een versterker nodig en bekabeling. Dit maakt de investering gelijk een stuk duurder terwijl je nog niet eens zeker weet of het gitaar spelen echt wat voor jou is.

Koen Snoek - Leer gitaar spelen in 22 lessen!

Gitaar spelen als een echte PRO?

Met de online videocursus ‘Gitaar spelen in 22 lessen’ hoor je binnen no-time resultaat!

Breng mij naar de gratis proeflessen!
Leon van Gitaarvermaak
Als schrijver van GitaarVermaak.nl hou ik jullie graag op de hoogte van alles wat te maken heeft met gitaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *