Magnetisch element

Een element dat veelvuldig toegepast wordt bij zowel elektrische gitaren maar soms ook bij elektroakoestische gitaren is het magnetische element. We kunnen al wel verwachten dat dit element iets doet met een magnetisch veld.

Opgewekte magnetische veld

Je ziet het element in bijna elke elektrische gitaar zitten. Het zijn de smalle, metalen delen die je in de body van de gitaar ziet zitten waarover de snaren gespannen zitten. Soms is het 1 (single-coil) en soms zijn het 2 (humbucker) elementen die je ziet zitten. Deze 2 verschillende soorten elementen maken allebei hun eigen unieke geluid.

Het element dat in de gitaar zit is magnetisch geladen. Je kunt het vergelijken met een magneet die op het schoolbord “plat”. Door dat de magneet geladen is en het bord voor zien is van magneetverf blijft de magneet plakken.

Nu werkt het bij een magnetisch element natuurlijk wel iets anders maar alles wordt gemaakt door het magnetisch geladen element.

Het element reageert op staal

Net als bij gewoon magneten heeft alles te maken met de reactie van de magneet op staal. Over de gitaar zitten snaren gespannen met een legering waarin ook staal verwerkt is.

Wanneer deze snaren aangeslagen worden vangt de magneet, het element, deze trillingen op. Omdat elke toon gemaakt wordt door de dikte van de snaar en frequentie waarop hij trilt kan het element onderscheid maken tussen welke tonen gemaakt worden.

Elk element heeft namelijk een 6-tal magneetstaven in zich zitten. Elke magneetstaaf is speciaal gemaakt voor een bepaalde snaar die op de gitaar zit. Het magnetische element vertaald deze trillingen in een elektrisch signaal en stuurt deze naar de pre-amp. Deze “kneedt” de tonen zoals ze moeten zijn en “stuurt” in de vorm van elektrische signalen hapklare brokken naar de gitaarversterker die zorgt voor het volume.

Koen Snoek - Leer gitaar spelen in 22 lessen!

Gitaar spelen als een echte PRO?

Met de online videocursus ‘Gitaar spelen in 22 lessen’ hoor je binnen no-time resultaat!

Breng mij naar de gratis proeflessen!
Leon
Ik ben een web developer die gek is op affiliate marketing. Voornamelijk bezig met ontwikkeling van mijn eigen producten en diensten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *