Western Elektroakoestische gitaar

Net als dat we gewone akoestische Western gitaren hebben, hebben we ook elektroakoestische Western gitaren. Kort door de bocht ook wel eens gezegd dat dit een gewoon akoestische Western gitaar is die versterkt kan worden. Natuurlijk heeft het wel iets meer voet in aarde dan alleen dit wat we zeggen. Elektroakoestische Western gitaren zijn er namelijk in heel veel verschillende soorten.

Het begint bij het element

Als we het hebben over een elektroakoestische Western gitaar dan begint het hele elektronische gedeelte bij het element. Dit is een klein elektronisch onderdeel dat in de gitaar gebouwd zit. Er zijn verschillende soorten elementen die toegepast worden bij de bouw van elektroakoestische gitaren en een ieder heeft zijn voor -en nadelen.

Het element, onafhankelijk van welk soort toegepast wordt, vangt als het ware de trilling van de snaren op. Dit element is in staat om de trillingen van de snaren te vertalen naar tonen. Als een snaar aangeslagen wordt trilt hij op een bepaalde frequentie, deze wordt herkend door het element en wordt vertaald naar een bepaalde toon.

Natuurlijk is er meer nodig dan alleen een element om het signaal dusdanig goed te krijgen om ook echt in staat te zijn het geluid uit de versterker te krijgen.

De voorversterker ofwel pré-amp

Naast een element is ook elke elektroakoestische gitaar uitgerust met een zogeheten pré-amp ofwel een voorversterker. Deze voorversterker krijgt signalen van het element en gaat deze vertellen naar hapklare brokken voor jouw eindversterker. Die staat op het podium, in de slaapkamer of waar jij dan ook aan het spelen bent.

De voorversterker “kneedt” de tonen dusdanig goed en maakt er duidelijk signalen van dat de eindversterker niets anders hoeft te doen dan volume maken. De signalen die de voorversterker maakt kunnen wij als mensen niet horen. De eindversterker vertaald dit uiteindelijk naar het geluid dat wij als mens kunnen waarnemen.

Nog meer componenten zijn mogelijk

De 2 componenten hierboven genoemd zijn allebei noodzakelijk om een elektroakoestische Western gitaar te laten werken. Daarnaast zijn er ook nog wat luxere modellen die vaak uitgerust worden met een aantal extraatjes.

De duurdere modellen worden namelijk ook vaak uitgerust met een ingebouwd stemapparaat. Hierdoor heb je geen los stemapparaat nodig. Op de display van de gitaar kun je uitlezen of de toon nog goed is en kun je hem daar waar nodig bijstellen.

Ook wordt er regelmatig een equalizer ingebouwd in de elektroakoestische gitaar. Hiermee kun je zelf het geluid al een beetje effecten meegeven als je dat zou willen. Gelukkig is deze functie ook altijd weer uit te zetten.

Koen Snoek - Leer gitaar spelen in 22 lessen!

Gitaar spelen als een echte PRO?

Met de online videocursus ‘Gitaar spelen in 22 lessen’ hoor je binnen no-time resultaat!

Breng mij naar de gratis proeflessen!
Leon
Ik ben een web developer die gek is op affiliate marketing. Voornamelijk bezig met ontwikkeling van mijn eigen producten en diensten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *