Gitaar spelen voor beginners en hun foutjes

Als je begint met gitaar spelen zorg dan dat je deze foutjes voorkomt!

Gemiddelde leestijd: 9 minuten

Allereerst is het natuurlijk heel leuk dat je er voor gekozen hebt om met gitaar spelen te beginnen. Het is een prachtig instrument dat in heel veel verschillende muzieksmaken voorkomt. Aangezien je gekozen hebt voor de gitaar zal hij waarschijnlijk ook voorkomen in jouw muzieksmaak. Natuurlijk wil je zo snel mogelijk aan de gang met de gitaar. Alleen willen we jou via dit blogbericht informeren dat gitaar spelen voor beginners niet vanzelf gaat en je de nodige fouten moet voorkomen.

Door de ervaring die wij bij GitaarVermaak.nl ondertussen opgedaan hebben zijn er een aantal dingen die je goed moet onthouden en toepassen wanneer je begint met gitaar spelen. Vaak komen wij dezelfde gemaakte fouten van een beginnend gitarist tegen. Hierdoor geeft het gitaar spelen niet het gewenste resultaat en eindigt de gitaar als decoratie aan de muur. Als je de onderstaande punten goed onthoudt dan zal dit bij jou niet gebeuren.

Gitaar spelen begint op een akoestische gitaar

Dit is eeuwig voortdurende discussie onder gitaristen en leraren. Moet ik nou op een akoestische gitaar beginnen? Wij van GitaarVermaak vinden inderdaad dat je op een akoestische gitaar moet beginnen en niet op een elektrische. Bij voorkeur een akoestische western gitaar.

Wanneer je zou beginnen op een elektrische gitaar dan mis je de puurheid in de klanken van de gitaar vergeleken met een akoestische gitaar. Natuurlijk moet je bij een elektrische gitaar ook een versterker hebben. Wanneer je op deze manier begint is de investering die je moet doen ook meteen een stuk groter.

Start met een plectrum te spelen

Gitaar spelen voor beginners, hierbij denken veel mensen altijd dat je meteen met je vingers moet gaan spelen. De reden die ze hier voor geven? Het lijkt makkelijker en het klinkt mooier. Het lijkt makkelijker inderdaad. Wanneer je meteen met een plectrum begint te spelen ontwikkel je veel beter je slagbeweging en je traint je pols beter.

Daarnaast is een plectrum een klein, nauwkeurig stukje kunststof. Door de relatief spitse punt die er aan zit kun je veel preciezer spelen. Met het nauwkeurige puntje kun je heel precies de snaar aanslaan. Wanneer het spelen met een plectrum je goed afgaat kun je er altijd voor kiezen om met je vingers te gaan spelen.

Gun jezelf de tijd voor een goede warming-up

Dit is een factor die vaak ook onderschat wordt. Bij het gitaar spelen voor beginners wordt er snel gedacht dat men zo kan beginnen met spelen. Dat kan natuurlijk maar dat is niet de juiste manier van doen. Voordat je begint met spelen is het verstandig om een warming-up van een minuut of 2 te doen.

Gebruik voor de warming-up een bekend stuk. Iets dat je goed kent en dat je makkelijk kunt spelen. Hierdoor zul je merken dat je veel beter van start gaat met de sessie. Ook na een goede warming-up ben je beter in staat om nieuwe stof tot je te nemen. Op die manier snijdt het mes aan twee kant dus zorg voor die goede 2 minuten warming-up.

De tekst gaat verder onder de afbeelding

gitaar spelen voor beginners

Oefen regelmatig en blijf oefenen

Deze is heel belangrijk en helemaal bij gitaar spelen voor beginners. Wanneer je net begint dan zul je echt veel oefening nodig hebben. Het leren gitaar spelen is een proces. Net als wanneer je een vreemde taal wilt gaan spreken. Als je op school je eerste les Engels hebt dat zul je natuurlijk ook niet meteen de Engelse taal perfect beheersen. Dit duurt ook een tijd.

Daarom is mijn advies ook om wanneer je net begint met spelen je elke dag een kwartier moeten gaan oefenen. Ook al heb je het druk, zorg dat je een kwartiertje vrijmaakt om te gaan spelen. Als je de ene week een paar keer een uur speelt en de andere week niet dan zul je merken dat er geen vooruitgang geboekt wordt.

Speel nooit op een valse gitaar

Wanneer we het hebben over gitaar spelen voor beginners dan is het bovenstaande nog niet helemaal vanzelfsprekend. Of je nu een nieuwe akoestische gitaar gekocht hebt of een tweedehandse, zorg er altijd voor dat het instrument goed gestemd is.

Hoe het stemmen van je gitaar met een clip-on tuner gaat kun je in één van onze andere blogberichten vinden onder de categorie “De Gitarist”. Mocht je nog niet een bezit zijn van een clip-on tuner, klik dan op de hierboven vermelde link en vind een prima clip-on tuner, voor een prima prijs. Een supergoed apparaat om mee te beginnen.

Wil niet te snel alles kunnen

Probeer niet meteen alles te snel te willen kunnen. Ook hier geldt weer, haastige spoed is zelden goed. Wanneer je vandaag met gitaar spelen begint dan beheers je het morgen nog niet. Het is belangrijk dat je de leerstof die je via de online gitaarles krijgt goed en aandachtig tot je neemt.

Deze theorie die je er bij krijgt kan soms een beetje saai en duf zijn. Dit hebben we zelf ook ervaren maar het is wel van belang dat je deze leerstof minimaal één keer heel goed doorneemt. Je zult op den duur merken dat het zijn vruchten afwerpt.

gitaar spelen voor beginners

Denken “Ik leer dat mezelf wel even”

Dit is een veelvoorkomende fout van een beginnend gitarist. Iemand luistert al jaren naar gitaarmuziek en is van mening dat ze dat zelf wel even kunnen leren. Dit kan toch prima via YouTube? Dit gaat absoluut NIET lukken! Dit is geen verkooppraatje, om te leren gitaar spelen heb je echt de juiste begeleiding nodig.

Natuurlijk zijn er op YouTube en andere sites echt wel nuttige filmpjes te vinden wat betreft gitaar spelen. Maar als beginner ben je niet in staat om te beoordelen welke filmpjes nu wel of niet de juiste basis geven.

Hiervoor is volgens ons maar één oplossing en dat is gewoon gitaarles nemen. De gitaarleraar kan jou precies vertellen wat je wel of niet moet doen. Hiermee krijg je de juiste basis en kun je daarna zelf gaan experimenteren. YouTube is een prachtige aanvulling op een goede basis maar het is niet goede manier om te starten.

De voordelen van online gitaarles

Gitaar spelen voor beginners begint dus bij een goede les. Je kunt natuurlijk naar de lokale muziekschool gaan en daar les nemen. Je zit dan wel vast aan vaste oefenen tijden en dagen. Over het algemeen zijn deze lessen ook vrij prijzig. Een leuk alternatief tegenwoordig is online gitaarles.

Door de oneindige mogelijkheden van het internet tegenwoordig kun je ook online gitaarlessen volgen. Hierbij bepaal je zelf wanneer je gaat oefenen, wees wel streng voor jezelf, en de kosten van deze lessen vallen heel erg mee vergeleken met de traditionele muziekschool.

De oplossing die GitaarTabs.nl ontwikkeld heeft is dan ook een prachtige oplossing. Je betaald een vast bedrag per maand waardoor de kosten heel erg meevallen. Met toegang tot een gesloten community en elke maand de nieuwste gitaartabs krijg je een heel ruim pakket. Daarnaast kun je de methode een maand lang gratis proberen wanneer je je aanmeldt. Dus als je wilt leren gitaar spelen, twijfel dan niet meer en begin vandaag met de gratis proeflessen.

Gitaartabs.nl - Leer gitaar spelen voor een prikkie

GitaarTabs – Leer gitaar spelen voor een prikkie!

Wil jij graag gitaar leren spelen maar wil je niet investeren in dure gitaar lessen? Klik op onderstaande knop om voor €4,95 met de lessen van GitaarTabs te beginnen!

bekijk deze aanbieding!
Leon van Gitaarvermaak
Als schrijver van GitaarVermaak.nl hou ik jullie graag op de hoogte van alles wat te maken heeft met gitaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *