Elektrische gitaar onderdelen, dit zijn ze!

Gemiddelde leestijd: 9 minuten

De elektrische gitaar. Een prachtig instrument dat in heel veel verschillende soorten en maten te krijgen is. Ontelbaar veel merken maken dit instrument en elk merk heeft zijn unieke eigenschappen. Maar uit welke onderdelen bestaat een elektrische gitaar nu eigenlijk? In dit blogbericht ga ik je van top tot teen vertellen uit welke onderdelen een elektrische gitaar bestaat. Na het lezen van dit blogbericht weet jij precies welke onderdelen er allemaal zijn. Mocht er ooit wat met jouw elektrische gitaar aan de hand zijn, dan weet je meteen waar je het probleem moet zoeken.

Elke gitaar, van een elektrische gitaar tot een akoestische gitaar bestaan uit 3 hoofdonderdelen. Dit zijn de kop, de hals en de body. Deze 3 onderdelen hebben weer allemaal subonderdelen. Daarom ga ik per hoofdonderdeel bekijken wat er allemaal op en in zit. We beginnen uiteraard aan de bovenkant, bij de kop. Let’s go.

De kop van de gitaar

De kop van de elektrische gitaar is het simpelste deel van alle onderdelen. Hij zit aan het uiteinde van de hals en er zitten vaak maar 1 of 2 subonderdelen aan. Toch zijn de onderdelen die eraan zitten van wezenlijk belang. Zonder deze onderdelen functioneert de hele gitaar niet.

Stemknoppen: Bij alle gitaren bevinden de stemknoppen zich aan de kop van de gitaar. De stemknoppen zijn ervoor bedoeld om de gitaar te kunnen stemmen als deze ontstemd is. Met de stemknoppen trek je de snaren opnieuw op spanning. Samen met een stemapparaat kun je alle 6 snaren van de elektrische gitaar weer goed stemmen.

Snaargeleider: Dit onderdeel heeft niet elke elektrische gitaar. Dit is per type gitaar verschillend. De snaargeleider is er voor bedoeld om de snaren in de juiste hoek te forceren. De snaren worden langs deze snaargeleider gespannen en komen zo in de juiste hoek te staan.

Elektrische gitaar onderdelen: de hals

Over de kop van de gitaar zijn we dus erg snel uitgepraat. De hals daarentegen bevat al wat meer subonderdelen. Hier kunnen we dus wat meer over vertellen. De hals heeft namelijk een heel aantal onderdelen die onmisbaar zijn bij een elektrische gitaar.

Topkam: De topkam is van boven naar beneden gezien het eerste onderdeel dat we tegenkomen. De topkam is in feite de scheiding tussen de kop en de hals van de gitaar. Dit deeltje is altijd gemaakt van kunststof en voorzien van 6 kleine sleufjes. Door deze sleufjes lopen de snaren en gaat richting de stemknoppen.

Toets/Dot-neck: De toets en de dot-neck zijn eigenlijk hetzelfde. Al heeft niet iedere gitaar een dot-neck. De toets is het stuk waar de frets van de gitaar op gemonteerd zitten. De toets loopt over bijna de gehele lengte van de hals. Als de toets een dot-neck toets is, dan zie je rondjes in de toets gemonteerd zitten. De toets bepaalt voor een groot deel de klank van de gitaar.

Frets: De frets zijn de kleine, stalen pennen die over dwars in de toets gemonteerd zitten. Als je gitaar aan het spelen bent druk je tussen 2 frets de snaar in. Doordat de frets heel glad zijn, en van metaal gemaakt zijn, klinkt de toon altijd goed als je de snaar goed ingedrukt heb. Frets slijten op den duur wel, dus er komt een moment dat ze geslepen moeten worden.

Tot zover ook de onderdelen die wij bij de hals van de elektrische gitaar vinden. Zoals je wel verwacht vinden we de meeste (elektrische) onderdelen in de body van de gitaar. Dat is het laatste hoofdonderdeel dat we gaan behandelen. Hier is een stuk meer over te vertellen dan de 2 hoofdonderdelen die we al gehad hebben.

De body van de elektrische gitaar

Het laatste onderdeel van de elektrische gitaar is de body. Dit is te vergelijken met de klankkast van een akoestische gitaar. Alleen bij een elektrische gitaar hebben we geen klankkast. De body van een elektrische gitaar is namelijk gemaakt van massief hout. In dit hout worden allerlei uitsparingen gefreesd waar de verschillende componenten in passen.

Net als bij de toets van de gitaar bepaalt de body ook voor een groot deel de klank van de gitaar. Dit is ook weer helemaal afhankelijk van welk hout de body is gemaakt. Verschillende houtsoorten worden namelijk gebruikt. Veel gebruikte soorten zijn esdoorn, elzen, essen en mahonie hout. Waarvan mahonie toch wel het meest kostbare hout is. Laten we gaan kijken naar de onderdelen van de elektrische gitaar die in of op de body zitten. Ik heb onderscheid gemaakt tussen de elektrische en mechanische onderdelen.

Elektrische onderdelen elektrische gitaar

Pickups/elementen: Afhankelijk van welk type elektrische gitaar je hebt, dan heb je 1 of meerdere elementen. De elementen zijn de smalle strookjes die onder de snaren zitten. Daar op de plek waar jij de snaren aanslaat. Hier zie je 6 stalen stiftjes in zitten. Deze stiftjes nemen de trillingen van de snaren waar. Afhankelijk van de frequentie waar de snaar op trilt zet de pickup dit om in een elektrisch signaal. Dit signaal wordt later door de versterker van elektriciteit vertaald naar geluid.

Selectorswitch: Ook bij dit component geldt, het is even afhankelijk van het type gitaar of dit component er op zit. De selectorswitch is 1 van de onderdelen van de elektrische gitaar dat eigenlijk een schakelaar is. Met deze schakelaar kun je ervoor kiezen met hoeveel elementen je wilt spelen. Met deze schakelaar maak je de keuze of je bijvoorbeeld met 1, of met 3 elementen wilt spelen.

Tuneknoppen: Met deze draaiknoppen kun je de toon van de elementen regelen. Hiermee pas je dus eigenlijk het elektrische signaal aan voordat het naar de versterker gaat. Hiermee kun je het geluid van de gitaar wat doffer of juist wat scheller laten klinken. Met deze knoppen kun je leuk spelen met het geluid tot jij tevreden bent.

Volumeknop: Deze draaiknop heeft ook elke elektrische gitaar. Het woord volume zegt het al. Hiermee pas je de sterkte van het elektrische signaal aan dat richting de versterker gaat. Draai je de knop dicht? Dan wordt het elektrische signaal zwakker waardoor de versterker het vertaalt naar een lager volume.

6,3 mm Jackplug: Dit is de aansluiting die jij gebruikt om de bekabeling richting de versterker in te doen. De 6,3 mm Jackplug is al een hele oude aansluiting, maar tot op de dag van vandaag is er nog niets beters. Deze kun je ook gebruiken als je draadloos speelt. De zender wordt dan aangesloten op deze Jackplug en de zender zelf hang je dan meestal aan jouw broek.

Mechanische onderdelen

Slagplaat: Dit is 1 van de onderdelen die elke elektrische gitaar heeft. Dit is het extra stuk materiaal dat bijna altijd in een andere kleur op de body van de gitaar gelijmd zit. De slagplaat is ervoor bedoeld om de body zelf, het massieve hout van de gitaar te beschermen. Op deze plek bespeel je namelijk de gitaar. Je zult regelmatig met jouw plectrum, nagels of misschien sieraden de slagplaat raken. Wanneer deze echt ernstig versleten is kun je deze vervangen en is de body nog onbeschadigd.

Tremolo: Dit is ook even afhankelijk van welke gitaar je hebt, of dit onderdeel erop zit. De Stratocaster van Fender was 1 van de eerste gitaren die uitgerust werd met dit onderdeel. De tremolo is de hendel die vast zit aan een beweegbare brug. Wanneer je op deze hendel drukt, dan zal de brug omhoog komen en vervormt het geluid. Dit tremolo effect wordt tegenwoordig nog veelvuldig gebruikt.

De brug: Dit onderdeel kun je zien als het einde van de snaren. Vanaf de stemknoppen op de kop van de gitaar lopen de snaren helemaal tot aan de brug. Aan de brug worden de snaren bevestigd. De brug bestaat zelf ook weer uit meerdere onderdelen.

De brug is namelijk ook voorzien van de zogeheten brugzadels. Dit zijn kleine metalen pennetjes die je op de brug ziet zitten. Deze zadels zorgen voor de juiste snaarhoogte vanaf de brug richting de stemknoppen op de kop van de gitaar.

Elektrische gitaar onderdelen tot slot

Je weet nu wat de verschillende onderdelen van een elektrische gitaar zijn. Natuurlijk zijn er heel veel verschillende soorten en dus hebben niet alle gitaren exact dezelfde functies. Als je een Les Paul gitaar zou kopen dan zal je zien dat deze niet hetzelfde is als bijvoorbeeld de Stratocaster. Kijk je bijvoorbeeld naar de Flying-V dan zal je zien dat deze in geen velden of wegen op de 2 bovengenoemde gitaren lijkt.

Dat is ook het leuke van de elektrische gitaar. Ondanks dat de werking ongeveer hetzelfde is bij elke gitaar zien ze er allemaal heel verschillend uit. Bedankt voor het lezen van dit bericht en ik hoop dat het leerzaam voor je was.


Leon van Gitaarvermaak
Als schrijver van GitaarVermaak.nl hou ik jullie graag op de hoogte van alles wat te maken heeft met gitaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *