De capo, voluit geschreven ook wel capodaster is een accessoire dat heel veel gitaristen gebruiken. Veel nummers zijn ook alleen op de juiste toonhoogte te spelen wanneer je een capo gebruikt. Onder andere het wereldbekende nummer Sound of Silence van Simon & Garfunkel wordt gespeeld met een capo. Sowieso is het leuk om te experimenteren met een capo. Dus wil jij ook een capo voor jouw gitaar kopen? Lees de mogelijkheden in dit blogbericht.
Inhoudsopgave
Een capo is geen capo
Ook bij deze tool voor de gitaar geldt weer dat een capo niet een capo is. Makkelijker gezegd, er zijn heel veel verschillende soorten capo’s. Niet alleen qua vorm en kleur maar ook qua werking. Er zijn allerlei capo’s die op verschillende manieren op de hals van de gitaar geklemd worden.
Elke soort capo heeft zijn eigenschappen. Bij de ene capo duurt wat langer om hem te bevestigen maar hierdoor kun je hem wel heel goed afstellen. En de andere capo kun je heel snel en makkelijk verzetten maar hier valt niets aan af te stellen.
Het is maar een klein accessoire zo’n capo maar het is het zeker waard om je er even goed in te verdiepen voordat je er eentje koopt.
Welke soorten capo kan ik voor mijn gitaar kopen?
Dit wil je natuurlijk weten wanneer je een capo voor jouw gitaar wilt kopen. In hoofdlijnen zijn er 3 verschillende soorten capo’s. Schroef, trigger en toggle capo’s. Uiteraard zijn er ook weer modellen die afwijken of een combinatie van deze zijn.
Afhankelijk van wat jouw voorkeur heeft kun je straks een keuze maken of je voor een schroef, trigger, toggle of combinatie capo gaat. Om deze keuze wat makkelijker te maken voordat jij een capo voor jouw gitaar gaat kopen laten we zien hoe elke capo werkt.
Trigger capo
De allereerste en misschien wel de allerbekendste capo is de triggercapo. Deze is heel standaard en een beetje gitarist heeft deze ook zijn gitaartas zitten. Simpele modellen zijn namelijk al voor een paar euro te krijgen.
De trigger capo is de bekende capo die voorzien is van een veer om hem om de hals van de gitaar vast te klemmen. Wanneer je zoekt op allen de term “capo” dan is dit ook het model dat als eerste naar voren komt.
De trigger capo is heel leuk om me te experimenteren. Hij heeft namelijk als voordeel dat je hem snel kunt verzetten op de hals van jouw gitaar. Zo kun je heel snel wat anders proberen.
Het nadeel van zo’n trigger capo is dat het met deze alles of niet is. Aangezien hij voorzien is van een veer valt er niets aan af te stellen. De veer heeft een bepaalde kracht een daar verander je niks aan.
Een ander nadeel is dat bij sommige uitvoeringen de veer dusdanig sterk is dat je op moet passen dat je de toets of de achterkant van de hals van jouw gitaar niet beschadigd.
Hier zie je een vrij standaard uitvoering van een trigger capo. Met een standaard zwarte kleur zoals vaak. Door het het handvat in te knijp spreidt de capo zich en kun je hem op de hals van de gitaar klemmen
Toggle capo
De tweede soort capo die er is dat is de toggle capo. Deze is over het algemeen een stuk minder bekend. Vooral onder beginnende gitaristen wordt deze capo eigenlijk bijna nooit toegepast.
Een toggle capo dat is een capo die je over de hals van de gitaar schuift. Wanneer je hem over de hals van de gitaar geschoven hebt en hem op de juiste plek hebt zitten dat kun je de capo vast zetten door het riempje dat er aan zit aan te trekken.
1 van de grote voordelen van een capo met zo’n riempje is dat je hem precies genoeg kracht mee kunt geven. Op deze manier kun je er voor zorgen dat de capo niet te strak en niet te los zit. Zo heb je altijd de juiste toon wanneer je de capo toepast.
Een nadeel van de toggle capo ten opzichte van onder andere de trigger capo is, wanneer je hem wilt verstellen dat het meer tijd kost om hem te verplaatsen. Je moet namelijk eerst het bandje loshalen voordat je de capo kunt verplaatsen.
Een ander nadeel van een toggle capo merk je op de wat langere termijn. De ervaring leert dat na verloop van tijd het bandje waarmee je hem vastzet niet de kracht behoudt die hij moet hebben. Daardoor zal hij op ten duur steeds sneller los gaan zitten.
Op de foto zie je een toggle capo op de hals van een gitaar bevestigd. Hier is duidelijk het principe van het bandje zichtbaar. Het bandje zorg er op zijn beurt voor dat de hals van de gitaar niet beschadigd.
Schroefcapo
De laatste mogelijkheid die je nog hebt is de schroefcapo. Deze wordt ook relatief vaak toegepast door zowel beginnende gitaristen als die al wat meer gevorderd zijn.
Een schroefcapo werkt eigenlijk zoals het woord het al zegt. Door het aandraaien van een schroef kun je de capo vastzetten op de hals van de gitaar. Doordat de schroef die je aandraait gemaakt is van staal heb je meteen een hele sterke en degelijk verbinding.
Dit is meteen 1 van de voordelen van een schroefcapo. Door de degelijke verbinding die het het schroefdraad heeft zal hij lang, stevig blijven zitten. Wanneer de schroefcapo goed vastgedraaid is op de hals zal hij niet heel snel meer los gaan.
Daarnaast heeft de schroefcapo ook het voordeel dat je met de schroef de druk nauwkeurig af kunt stellen. Zo zorg er voor dat je dat capo niet te stevig maar ook niet te los op de hals van de gitaar gemonteerd zit.
Een nadeel van een schroefcapo is dat, wanneer je hem verplaatsen wilt naar een andere plek op de toets dan kost relatief gezien veel tijd. Je moet hem eerst losdraaien, daarna verplaatsen en daarna moet je hem weer vastdraaien en zorgen dat je hem weer met de juiste spanning vastzet.
Op deze foto is het principe van een schroefcapo heel duidelijk te zien. Wanneer je de stelschroef aandraait zal de opening kleiner worden. Wanneer je hem op de juiste spanning hebt stop met je met draaien. De rubberen laag aan de binnenkant voorkomt gitaarschade.
Wanneer je een capo voor jouw gitaar gaat kopen
Als je met de capo aan de gang wilt gaan dan moet je bij jezelf even goed nagaan wat je er nu precies mee wilt. Want hoe jij speelt, wanneer en waar dat bepaalt met welke soort capo jij aan de slag kunt gaan.
Wil je experimenteren met een capo en ga je hem dus vaak verplaatsen over de toets van jouw gitaar? Dan zou ik voor een trigger capo kiezen aangezien deze heel snel en makkelijk te verplaatsen is.
Weet jij al waar jij op de toets van de gitaar jouw capo wilt plaatsen? Dan zou ik voor een schroefcapo kiezen omdat deze beter af te stellen is dan een trigger capo. Ga goed bij jezelf na hoe jij de capo gaat toepassen en dan weet ik zeker dat jij de juiste capo zult vinden.
Capo voor jouw gitaar kopen?
Er is een enorm aanbod van verschillende capo’s dus er zit er zeker een voor jou tussen!