Ik weet het nog heel goed. We hadden een gezellige avond gehad met vrienden bij mij in de achtertuin. Heel wat nummers gespeeld en lekker meegezongen. Ik stopte met spelen om daarna nog lekker met mijn vrienden wat de drinken. Ik zette voor het gemak mijn gitaar, die ik net 2 dagen eerder gekocht had, tegen de muur aan. Een halve seconde later hoor ik hem langs de muur schrapen en op de grond vallen. Mijn nieuwe gitaar meteen serieus beschadigd. “Aaaah” schreeuwde ik, had ik de beugel maar even meegenomen naar buiten. Een gitaarschade die ik had kunnen voorkomen.
Dit is natuurlijk het laatste dat je wilt. Ik voelde me toen ook echt stom dat ik mijn mooie, nieuwe en dure instrument zo gemakzuchtig tegen de muur zette. Je wilt hem zo mooi mogelijk houden want je hebt er immers een serieus bedrag voor betaald en een mooie gitaar straalt ook heel wat uit. Lees hieronder aantal tips om schade aan je gitaar zoveel mogelijk te voorkomen.
Inhoudsopgave
Gebruik altijd een standaard
Dat is dus wat ik niet gedaan heb toen. Uit gemakzucht heb ik de standaard binnen laten staan met alle gevolgen van dien. Daarom wil ik je ook adviseren om altijd een gitaarstandaard te gebruiken om gitaarschade te voorkomen. Hierdoor zet je jouw gitaar altijd op een stabiele steun en kan hij niet zomaar omvallen. Per gitaar en situatie verschilt welke standaard je het beste gebruiken kunt.
Akoestische en Elektrische gitaarstandaards
Zoals je zelf al zult verwachten zijn er natuurlijk allerlei verschillende standaards op de markt. De gewone standaards voor de akoestische en elektrische gitaar verschillen niet zo heel veel van elkaar. Wel is het zo dat de opening waar je de gitaar inzet verschilt. Deze opening is bij een standaard voor een akoestische gitaar iets breder, hier zal een elektrische gitaar dus niet stabiel in blijven staan.
Hangbeugel
Een hangbeugel of beter bekend als een muurbeugel is in sommige gevallen ook een goede oplossing. Bijvoorbeeld als je jonge kinderen hebt die in huis rondrennen en soms nog wel eens dingen slopen. Het zou jammer zijn dat ze jouw mooie gitaar omver lopen en dat deze beschadigd. Soms willen mensen ook gewoon hun mooie en dure gitaar niet op de grond hebben staan. Een klein nadeel van zo’n beugel is dat je wel gaten in de muur moet boren.
Podiumstandaard
Wanneer je ook echt aan het optreden bent, met bijvoorbeeld een band, dan is een simpele gitaarstandaard vaak niet genoeg. Door het bewegen van het podium staat deze niet stabiel genoeg. Ook heb je in een band vaak meerdere gitaristen of wissel je tijdens het optreden van gitaar. Hiervoor hebben ze podiumstandaards op de markt gebracht. Hierop kun je meerdere gitaren stallen en dit zijn stabiele standaards die bij een bewegend podium goed zullen blijven staan.
De gitaarband
Een ander belangrijk ding om gitaarschade te voorkomen dat je eigenlijk altijd moet gebruiken dat is de gitaarband. Dit is de bekende band die je over je schouder hangt om zo de gitaar te kunnen laten hangen. Soms zie je gitaristen die zittend of half staand spelen. Hiervan is vaak de reden dat ze geen band aan hun gitaar hebben. Buiten dat dit je bewegingsvrijheid beperkt kun je ook kramp krijgen en hierdoor de gitaar laten vallen. In mijn ogen is het erg onpraktisch om zonder gitaarband te spelen.
Aan een elektrische gitaar zitten meestal standaard al 2 aansluitingen waar je jouw gitaarband aan vast kunt maken. Hiervoor hoef je alleen nog maar een gitaarband te kopen. Bij de akoestische gitaren is dit vaak anders. Je wilt ook niet in je mooie gitaar gaten gaan boren om daar dan weer je gitaarband aan vast te maken. Ook hiervoor zijn er hele handige oplossingen op de markt. Dit lossen we op met een gitaarband kliksysteem. Hierbij kun je een deel over je hals heen schuiven, zonder dat het de snaren raakt, om hier je gitaarband weer aan vast te maken. De meeste akoestische gitaren zijn aan de klankkast wel voorzien van een bevestigingspunt.
Security Locks
Mocht je toch nog niet helemaal zeker zijn van je zaak dan kun je er altijd nog voor kiezen om Security Locks aan je gitaar te maken. Dit moet je dan wel per gitaar die je hebt aanpassen. Je haalt de originele bevestigingen voor de gitaarband van je gitaar af en vervangt deze voor de Security Locks. Aan de gitaarband die je hebt, bevestig je het andere deel van de Sercurity Lock. Middels het kliksysteem dat ontstaan is “zeker” je jouw gitaar vast aan de band en kan deze er niet meer afschieten. Dit wordt veel gebruikt tijdens liveoptredens om te voorkomen dat de gitaarband losschiet.
Opbergen en klimaat
Dit is een stukje dat zowel bij het onderhoud van een gitaar als bij het gitaarschade voorkomen nog wel eens een beetje vergeten wordt. Toch is dit een belangrijk onderdeel om je gitaar zo lang mogelijk mooi te houden. Er zijn namelijk een aantal factoren die invloed hebben op het uiterlijk van je gitaar.
Koffers en hoezen
Ik ben zelf van mening dat het altijd het geld waard is om een koffer of hoes te kopen, ongeacht de prijs van de gitaar. Wanneer je je gitaar vaak verplaatst, in en rond huis, van buiten naar binnen of van optreden naar optreden dan is een koffer of tas sowieso een goed idee. Bij het verplaatsen van spullen gebeurd vaak genoeg dat je ergens tegenaan stoot. Wanneer je gitaar in een tas of koffer zit dan zal er geen schade aan je gitaar ontstaan.
Wil je meer weten over koffers en tassen om jouw gitaar te beschermen? Klik dan op onderstaande link en vind onze Kennisbank met het kopje “Bescherming en Vervoer”.
De juiste plek en het juiste klimaat
Iets waar veel mensen niet aan denken maar dit is erg belangrijk. Zoals je weet is de gitaar voor het grootste deel gemaakt van hout. Hout is een natuurproduct en reageert op vrijwel alles dat er om hem heen gebeurd. Temperatuurwisselingen tussen warm en koud, schommelingen tussen hoge en lage luchtvochtigheid hebben allemaal invloed. Mijn advies is om de gitaar altijd op kamertemperatuur, in een hoes of koffer te bewaren. Dit zijn goede omstandigheden om het hout zo mooi mogelijk te houden.
Onderhoud je gitaar goed
Je zult wel denken, hoe kan onderhoud ervoor zorgen om gitaarschade te voorkomen? Net zoals bij auto’s die jaarlijks hun APK nodig hebben is een periodiek onderhoud van je gitaar ook geen overbodige luxe. Wanneer je dit niet doet dan zal de gitaar sneller verslijten. Een paar voorbeelden hiervan zijn, als je jouw frets niet goed insmeert kan het hout uitdrogen en kunnen de frets loslaten. Negeer je kleine lakschade op jouw gitaar dan wordt dit snel grotere lakschade. De structuur is weg en hierdoor breekt de lak veel sneller af, mijn tip, werk dit bij of laat dit bijwerken.
Kijk ook in mijn andere blogbericht om te weten te komen hoe je jouw gitaar goed onderhoudt!
Voorkomen is beter dan genezen zeg ik altijd, onthoud deze tips goed en houd je instrument zo lang mogelijk mooi!
Wil je weten wat je allemaal kunt doen om jouw gitaar goed te onderhouden? Klik dan op de link hieronder en lees in ons andere blogbericht hoe jij jouw gitaar prachtig mooi houdt.
Gitaar spelen als een echte PRO?
Met de online videocursus ‘Gitaar spelen in 22 lessen’ hoor je binnen no-time resultaat!