Zoveel soorten gitaren, zoveel eigenschappen

Elk soort gitaar heeft zijn eigen unieke eigenschappen, lees hieronder welke dat zijn!

Gemiddelde leestijd: 9 minuten

Wanneer je wilt leren gitaar spelen is het allerbelangrijkste dat je beschikt over goed materiaal. Op een slecht gestemde of versleten gitaar zul je nooit kunnen leren wat je wilt leren. Maar welk materiaal is dan goed? Welk materiaal moet je mee beginnen? Lees hieronder de eigenschappen van de zoveel verschillende soorten gitaren die we kennen en welke het beste is om mee te starten.

5 stuks akoestische gitaren

Heel simpel gezegd hebben we 3 verschillende soorten gitaren. Dat is de akoestische, elektrische en basgitaar de semi-akoestische gitaar zweeft hier tussenin. Uiteraard zijn er binnen deze 3 hoofdsoorten weer allerlei verschillende soorten en uitvoeringen. We beginnen natuurlijk met de meest gangbare soorten die veel gebruikt worden en dat zijn de akoestische en elektrische gitaar. De basgitaar zal in een later blogbericht aan bod komen.

Akoestische Gitaren

De akoestische gitaar is de traditionele gitaar waarbij je met alleen je gitaar al muziek kunt maken. Door zijn holle klankkast aan het einde van de gitaar zal deze van zichzelf geluid produceren. Maar zoals je al verwacht is de ene akoestische gitaar niet de andere. Er zijn gigantisch veel verschillende soorten akoestische gitaren. Binnen deze groep gitaren zijn er 2 soorten die heel algemeen zijn en veel gebruikt worden in Nederland.

De Spaanse Gitaar

Dit is de gitaar die bekend staat als de “klassieke” gitaar. Voor veel mensen de “gewone” akoestische gitaar maar toch heeft deze gitaar een aantal unieke eigenschappen. De Spaanse gitaar is uitgevoerd met nylon snaren. Dit geeft de gitaar een erg warme klank. De nylon snaren op de gitaar voelen ook relatief zacht aan dus je zult niet zo snel last van je vingers krijgen.

Een andere unieke eigenschap van deze gitaar is dat de hals erg breed is. In vergelijking met andere akoestische gitaren en elektrische gitaren staan de snaren van de Spaanse gitaar vrij ver uit elkaar. In het begin is dit een nadeel, je zult je vingers erg ver uit elkaar moeten doen om de akkoorden te kunnen spelen. Op langere termijn is het alleen maar een voordeel wanneer je andere soorten gitaren gaat proberen.

Akoestische gitaar in een hangmat

De Western Gitaar

Deze gitaar wordt tegenwoordig heel veel gebruikt. Het woord Western zegt het al, deze gitaren worden onder andere veel gebruikt in de countrywereld maar ook in veel andere muzieksoorten. Deze gitaar beschikt over stalen snaren waardoor het geluid veel voller en duidelijker is dan dat van de Spaanse gitaar. Dit komt door het materiaal en doordat de snaren relatief dik zijn vergeleken met de Spaanse gitaar. Dit geeft de Folk gitaar zijn eigen typische geluid.

Deze dikke, stalen snaren op de gitaar brengen ook een nadeel met zich mee. Wanneer je net begint met spelen dan zullen de harde, stalen snaren er voor gaan zorgen dat je na een tijdje last van je vingers zult gaan krijgen. Wanneer dit gebeurd dan zit er eigenlijk maar één ding op en dat is eigenwijs doorspelen en eelt op je vingers kweken.

Akoestische gitaargeluid versterken

Door zijn eigen klankkast kun je al een leuk stukje muziek maken. Voor jezelf om te oefenen, in de woonkamer met vrienden of familie of bij een klein kampvuurtje met een paar personen. Wanneer je in de toekomst met je akoestische gitaar op gaat treden dan zal dit geluid niet meer genoeg zijn. Hiervoor zijn er hele leuke apparaten op de markt om je akoestische geluid te versterken zodat je voor een groter publiek spelen kunt.

Het versterken van een akoestische gitaar wordt nog wel eens verward met een semi-akoestische gitaar. Dit zijn namelijk 2 totaal verschillende dingen. Bij het versterken van een akoestisch geluid wordt vaak gebruik gemaakt van een contact-element of een klankgat-element. Dit apparaat zet je op het klankgat en deze stuurt de juiste tonen naar de versterker of een audio-interface.

Semi-Akoestische gitaren

Deze vorm valt eigenlijk tussen de elektrische gitaar en akoestische gitaar in. Hier zijn ook weer veel verschillende soorten gitaren. Daarom in dit bericht alleen de twee bekendste en meest gebruikte soorten.

Hollow body gitaar

Jazz Gitaar

De hollow body gitaar is simpel gezegd een elektrische gitaar met een volwaardige klankkast. Dit geeft gitaar van zichzelf een toon die meer klinkt als een akoestische gitaar. Het geeft een hele warme klank met veel lage tonen. Vaak noemt men dit in de volksmond de jazzgitaar. In dit genre is deze gitaar heel erg populair maar ook in andere genres is hij populair. Bij bepaalde stromingen van de pop en rock zien we deze gitaar veel.

Semi-hollow body gitaar

Bij deze gitaar praten we over een semi volwaardige klankkast. Dat betekend dus dat hij van zichzelf meer klinkt als een elektrische gitaar. Dus klinkt deze ook wat minder warm en minder laag dan een hollow body gitaar. Afhankelijk van wat jou muzieksmaak is dan is het best leuk om je te oriënteren op het gebied van semi-akoestische gitaren.

Elektrische Gitaren

Bij elektrische gitaren gaan wij even uit van maar 1 soort. De standaard elektrische gitaar. Uiteraard zijn er veel andere soorten maar dat komt in een volgend blogbericht. Elektrische gitaren kun je ook in verschillende uitvoeringen en van verschillende materialen krijgen. De elektrische gitaar heeft een aantal overeenkomst maar ook een aantal verschillen ten opzichte van de akoestische gitaar.

Het grootste verschil is dat de elektrische gitaar een “Solid Body” gitaar is. Dit betekend dat de gitaar geen klankkast heeft. Waar bij de akoestische gitaar een klankkast zit, is de elektrische gitaar massief. Doordat deze gitaar geen klankkast heeft kun je met alleen de gitaar geen muziek maken. Je zult altijd een versterker nodig hebben om te kunnen spelen. Een standaard elektrische gitaar is voorzien van 6 stalen snaren.

Versterken van je geluid

Marshall Versterker-Combo

De versterker heb je dus nodig bij een elektrische gitaar. Wanneer je als beginnend gitarist de elektrische gitaar wil gaan spelen dan kun je prima af met een versterker-combo. Dit is een versterker met speakers ingebouwd in één apparaat. Wanneer het allemaal groter wordt en betere geluidskwaliteit vereist is dan kom je bij de losse versterkers met losse speakers, al is dit voor de wat grotere concerten. Hierover in latere berichten meer.

Ons advies wanneer je begint

Al zo lang dat ik gitaar speel hoor ik heel vaak de vraag “Waarmee kan ik het beste beginnen?” Mij is altijd verteld en zo denk ik er ook over, begin met een akoestische, western gitaar wanneer je nog maar net gitaar speelt. Het spelen op een akoestische, western gitaar is makkelijker te leren en je hebt geen versterker nodig. Wanneer je dit goed beheerst dan kun je de stap maken naar elektrisch. Een ander ding dat je wel moet onthouden, koop wel een gitaar die je zelf ook echt mooi vindt. Dan ben je sneller geneigd om hem op te pakken en te gaan oefenen. Dan zul ook jij zeker goed leren gitaar spelen.

Koen Snoek - Leer gitaar spelen in 22 lessen!

Gitaar spelen als een echte PRO?

Met de online videocursus ‘Gitaar spelen in 22 lessen’ hoor je binnen no-time resultaat!

Breng mij naar de gratis proeflessen!
Leon van Gitaarvermaak
Als schrijver van GitaarVermaak.nl hou ik jullie graag op de hoogte van alles wat te maken heeft met gitaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *