Zoals we al eerder geschreven hebben is niet ieder plectrum een plectrum. Dit klein stukje kunststof of hout waarmee je de snaren aanslaat bestaat er in vele verschillende soorten, maten, afmetingen en diktes. Je kunt natuurlijk maar 1 soort plectrum gaan gebruiken maar ik wil je adviseren om een plectrum set met verschillende diktes te kopen. Zo kun je experimenteren met verschillende diktes.
Inhoudsopgave
Plectrum vasthouden
Dit klink misschien heel erg makkelijk maar toch komt er nog wel een kleine beetje bij kijken. Hoe het plectrum vastgehouden wordt bepaald voor een behoorlijk deel of de klanken zuiver klinken. Het gebeurd daarom ook vaak dat mensen dat kleine stukje hout of kunststof toch verkeerd vasthouden.
Houd je nagels kort
Voor sommige beginnende gitaristen niet leuk om te horen maar als je met een plectrum gaat spelen is het belangrijk dat je jouw nagels kort houdt. Wanneer je jouw nagels te lang hebt zul je hier problemen mee gaan krijgen. De nagels zullen regelmatig de snaren raken waardoor je valse en rare tonen krijgt.
De juiste manier van vasthouden
Dan is er eigenlijk maar 1 juiste manier van het plectrum vasthouden. Om dit goed uit te kunnen leggen hebben we hiervoor even een 3-tal foto’s gemaakt waarin je heel duidelijk kunt zien hoe je het plectrum goed vasthoudt.
In de eerste foto zie je hoe je moet beginnen. Het plectrum heeft een soort driehoekvorm. Met 2 ronde kant en 1 spitse punt. De spitse punt zien we als de “voorkant” van het het plectrum. Deze leg je in feite op je wijsvinger in het verlengde van de vinger. Het plectrum is eigenlijk een soort verlengstuk van jouw wijsvinger.
De tweede foto laat zien hoe je het plectrum tussen 2 vingers klemt. Je buigt je wijsvinger in een hoek van ongeveer 90°. De duim leg je dan haaks op de wijsvinger en klemt het plectrum tussen de wijsvinger en duim. Het is belangrijk dat je er voor zorgt dat de hoek die ontstaat bij je duim en wijsvinger altijd ongeveer die 90° blijft, dus een haakse hoek.
In foto 3 zie je de houding van de anderen kant. Met deze foto willen we duidelijk maken dat je het plectrum niet heel ver voorbij jouw wijsvinger moet laten steken. Je ziet dat het plectrum maar een paar millimeter voor bij de wijsvingers steekt. Dit is de reden dat lange nagels niet handig zijn aangezien deze dan in de weg zitten.
Plectrum set met verschillende diktes
Plectrums hoeven helemaal niet duur te zijn en daarom is het prima te doen. Een plectrum set met verschillende diktes aanschaffen past binnen ieder budget. Dit heb ik ook gedaan op het begin en zo vele verschillende diktes geprobeerd. Wanneer je een tijdje speelt met een bepaalde dikte merk je snel genoeg of het voor jou wat is of niet.
24 Celluloid gitaar plectrums
Op de foto hierboven zie je een aantal plectrums van een plectrum set met verschillende diktes die ikzelf gebruikt heb. Voor het bespelen van mijn Spaanse gitaar heb ik geëxperimenteerd met verschillende plectrum diktes. Ik zelf kwam al snel tot de conclusie dat de 0,96 millimeter mij op dat moment het beste lag wanneer ik de Spaanse gitaar bespeelde.
Doordat dit setje bestaat uit 24 plectrums, van alle diktes 8 stuks hoeft je niet snel bang te zijn dat jouw plectrums op raken. Wel heb ik bij de plectrums ervaren dat de print met de tekst snel van het plectrum afgaat wanneer je deze gebruikt. Dit maak natuurlijk niet zo heel veel uit want je kunt ook zien welk plectrum de dikste is.
24-delige plectrumset
Om te kunnen experimenteren met verschillende plectrumdiktes
Dunlop Variety Pack’s
Zoals al eerder beschreven heb ik wel ervaren met de 24-delige plectrum set dat deze niet van geweldige kwaliteit zijn. Ook wilde ikzelf met nog dikke plectrum experimenteren. Dus plectrums tot en met 2 mm dikte.
Dunlop, ook een heel bekend merk wat betreft het maken van plectrums heeft gelukkig ook een plectrum set met verschillende diktes gemaakt. Sterker nog, ze hebben er meerdere gemaakt en zijn van aanzienlijk betere kwaliteit.
Dunlop PVP101 Variety Pack Light/Medium 12 Pack
Dit setje geeft met de termen Light/Medium al aan wat voor soort plectrums het zijn. Het zijn de lichte en medium lichte plectrums. Qua dikte vergelijkbaar met het setje dat we eerder in dit bericht noemden maar wel van aanzienlijk betere kwaliteit.
In dit setje zitten 12 plectrums, dus wel een stuk minder dan het eerstgenoemde setje maar prima om mee te experimenteren. Want duur, dat is dit setje ook absoluut niet en je hebt echt betere kwaliteit.
Met plectrumdiktes variërend van 0,58 tot en met 0,73 millimeter heb je ook keuze genoeg!
Dunlop PVP102 Variety Pack Medium/Heavy 12 Pack
Hier zeggen de termen Medium/Heavy natuurlijk ook weer wat over de plectrumdiktes. Dit setje is voorzien van wat dikkere en zwaardere plectrums. Als je de andere plectrums te dun en te licht vindt dan kun je voor dit setje kiezen.
Zelf heb ik ervaren dat ik dikke en zwaardere plectrums fijner vind spelen. Is natuurlijk ook wel afhankelijk van welke gitaar er bespeeld wordt. Wanneer je meerdere gitaren in jouw bezit hebt dan is het niet ondenkbaar dat je met meerdere plectrumdiktes speelt. Ook dit setje heb je voor iets meer dan €5 in huis.
Dit setje is voorzien van plectrums met een dikte variërend tussen de 0,88 en 1,14 millimeter
Dunlop PVP118 Variety Pack Shred plectrumset
Dit laatste setje is een goede idee op om over na te denken wanneer je een leadgitarist bent of wilt worden. Dit setje is namelijk speciaal door Dunlop samengesteld voor leadgitaristen die meer zijn van het snellere en technische werk.
Plectrums met een nauwkeurig punt, plectrums voor de Jazz en diktes tot 2 millimeter, alles is in dit setje voor leadgitaristen verwerkt en je hebt keuze genoeg om mee te experimeteren.
Dit setje heeft 12 bijzondere plectrums met diktes varierend van 0,88 en 2,00 millimeter
Dunlop Variety Packs
Plectrums van een goede kwaliteit waarmee je prima kunt experimenteren.
Timber Tones Acoustic Pack
Wanneer je zeker bent van je zaak wat betreft de dikte van jouw plectrum kun je ook de keuze maken om voor wat kwalitatief betere plectrums te gaan. Zelf heb ik recentelijk de keuze gemaakt om het Timber Tones Acoustic Pack te kopen. De plectrums kosten wat meer maar je merkt meteen het verschil in kwaliteit.
De plectrum set van Timber Tones heeft geen verschillende diktes dus je moet wel zeker zijn van jouw zaak. De plectrums die in het Acoustic Pack zitten zijn namelijk 2,40 millimeter dik. Dit lijkt natuurlijk heel dik maar niet het hele plectrum is zo dik. De punt waarmee je de snaren aanslaat is namelijk dunner geslepen tot een dikte van 0,7 millimeter
Verschillende houtsoorten
Wel heb je in dit pakket plectrums die gemaakt zijn van verschillende houtsoorten. Dit om verschillende akoestische klanken te kunnen maken. Variërend van een felle tot een milde klank, alles is mogelijk met deze set. Deze plectrums zijn gemaakt van Thais pallisander, Birma padauk, amandelhout en mimosa. Hiermee kun jij perfect variëren tussen verschillende klanken.
Het Timber Tones Acoustic Guitar Pack is absoluut een stuk duurder dan de kunststof plectrums. Daarentegen merk je echt een enorm verschil in kwaliteit en vind ikzelf het geluid van een houten plectrum ook mooier.
Verschillende plectrum sets zijn al vanaf €19,95 te krijgen en heb je ze bij bestelling meestal de volgende werkdag al in huis. Ben jij zeker van jouw zaak als het om plectrums voor de akoestische gitaar gaat? Twijfel dan niet meer en ga voor een stukje kwaliteit gemaakt door bijvoorbeeld Timber Tones.
Absolute top kwaliteit en klank
Deze plectrums zijn daarvoor gemaakt en zijn ook nog een 100% ecologisch verantwoord.
De keuze is aan jou
Als laatste wil ik je nog even meegeven dat de keuze aan jezelf is. Begin je net met spelen? Experimenteer dan met plectrum diktes en verschillende merken. Koop niet meteen de duurdere plectrums. Ben je daarentegen zeker van jouw zaak? Bezuinig dan niet en koop een degelijk setje plectrums zoals die van bijvoorbeeld Timber Tones. Het plectrum heeft namelijk een aanzienlijk aandeel in hoe de akoestische gitaar klinkt.