Online gitaarles en gitaarakkoorden voor beginners

Gitaarakkoorden, een onmisbare factor als je begint met gitaar spelen!

Gemiddelde leestijd: 8 minuten

In de muziek, bij heel veel verschillende instrumenten zijn duizenden akkoorden te verzinnen. Een akkoord is niets meer dan een klank die gemaakt wordt door het aanslaan van 3 of meer tonen tegelijk. Bij de gitaar betekend dit, wanneer je drie of meer snaren tegelijk aanslaat, dat je al praat over een akkoord. Omdat je de snaren ook nog bij de frets in kunt drukken, kunnen er vele verschillende akkoorden ontstaan. De gitaarakkoorden voor beginners zijn gelukkig vereenvoudigd. Deze moet je goed kennen voordat je echt kunt gaan gitaar spelen.

Gitaarakkoorden, heel veel mensen zoeken en praten er ook over maar niet iedereen weet precies wat het zijn. Terwijl deze toch echt van vitaal belang zijn als jij wilt leren gitaar spelen. Of het nu via een online training is of bij de ouderwetse muziekschool.

Omdat gitaarakkoorden voor beginners heel erg belangrijk zijn bij het leren gitaar spelen besteden we in dit blogbericht wat extra aandacht aan deze beginnersakkoorden. Je moet namelijk weten welke beginnersakkoorden er zijn en hoe je ze leest.

Wat zijn gitaarakkoorden precies?

Gitaarakkoorden beginners

Zoals we al zeiden praten we over een akkoord als er een combinatie van 3 tonen of meer aangeslagen wordt. Nu kun je op deze manier bij een gitaar alleen al vele honderden al dan niet duizenden combinaties maken wat allemaal verschillende akkoorden zijn.

Een toon creëer je door de snaren van je gitaar aan te slaan en daarnaast met je wijs, ring, middelvinger en pink een snaar bij een bepaalde fret in te drukken. Zoals we weten kunnen we de dikte van de snaar niet beïnvloeden, tenzij je andere snaren op je gitaar zet, en kunnen we ook de spanning van de snaar niet beïnvloeden. Wel kunnen we de lengte van de snaar beïnvloeden door deze bij een fret in te drukken.

Lange, dikke, slappe snaar = Lage toon – Korte, dunne en strakke snaar = Hoge toon

Welke verschillende gitaarakkoorden zijn er?

Gelukkig werken we binnen de gitaarwereld niet met de honderden verschillende akkoorden die je zou kunnen maken met jouw gitaar. Vaak zijn 4 akkoorden al genoeg om veel liedjes te kunnen spelen. Het is ook onbegonnen werk om gebruik te maken van honderden akkoorden met het gitaar spelen.

Als je al eens een beetje verdiept hebt in gitaarakkoorden zul je vast een aantal gekke termen gezien hebben. E7, Bsus4, Am of misschien nog wel andere termen om akkoorden aan te duiden. Dit is allemaal een beetje onduidelijk en daarom is dit vereenvoudigd.  Tegenwoordig zijn deze basisakkoorden samen gebracht in de C t/m B akkoorden of beter bekend als het Do, Re, Mi Fa, Sol, La, Si rijtje die we allemaal nog wel kennen van de muziekles op school.

  • C Akkoord = Do
  • D Akkoord = Re
  • E Akkoord = Mi
  • F Akkoord = Fa
  • G Akkoord = Sol
  • A Akkoord = La
  • B Akkoord = Si

Wanneer je deze basisakkoorden begrijpt en de juiste basis gelegd hebt dan ben jij er klaar voor om jouw gitaarcarrière te beginnen.

Open akkoorden

Als je net begint met gitaar spelen dan leer je eerst de basis maar al vrij snel ga je aan de slag met gitaarakkoorden voor beginners. Gitaar spelen en akkoord zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Als je de akkoorden niet begrijpt dan kun je wel gitaar gaan spelen maar je hebt geen idee wat je aan het doen bent.

Eén van de eerste soorten akkoorden waarmee je te maken krijgt als beginner zijn de open akkoorden. Dit zijn de eerste akkoorden die je aangeleerd krijgt door je gitaarleraar. Met de open gitaarakkoorden begint het gitaar spelen echt als beginner, later krijg je met nog veel meer akkoorden te maken.

Wanneer er net begonnen wordt met gitaarakkoorden dan krijg je als eerste te maken met het A, D en E-akkoord. Daarnaast zijn er nog meer open akkoorden als het C, F en G-akkoord. Van al deze akkoorden kun je een mineur en majeur akkoord spelen. Het mineurakkoord klinkt door zijn toon vaak een stuk droeviger.

Simpel voorbeeld van een open gitaarakkoord

Wanneer je een open gitaarakkoord speelt dan sla je een aantal snaren aan. Een aantal hiervan heb je ingedrukt bij een fret en de andere heb je open, de open snaren sla je aan zonder deze bij een fret in te drukken. Vandaar de term “open akkoord” Wanneer je de overgang maakt naar een ander akkoord dan zal de open snaar altijd door trillen. Zo zal er nooit een stilte ontstaan tijdens jouw spel.

Hieronder zie je een voorbeeld van een open A-akkoord. Je ziet verticaal de snaren van je gitaar met het ezelsbruggetje, van onder tot boven, “Een Aap Die Geen Bananen Eet”. Van boven naar beneden zie je jouw gitaarsnaren met bovenaan de dikste snaar. Horizontaal zie je de vakjes die jouw frets voorstellen. Nummer 1 is het is vakje van jouw gitaar helemaal aan het einde van de hals. De zwarte puntjes geven aan welke snaar jij op welk vakje in moet drukken. De afbeelding geeft de snaren aan als je jouw gitaar op je schoot legt, met de dikste snaar het kortste bij jouw buik dus onderaan in de afbeelding.

Dit A-akkoord is één van de gitaarakkoorden voor beginners die heel gemakkelijk te spelen is. Je drukt 3 snaren op hetzelfde vakje in en de rest laat je open. Wel is het belangrijk te weten dat je bij het spelen van het A-akkoord de bovenste snaar, de lage E-snaar niet aanslaat.

gitaarakkoorden beginners

Kan ik liedjes spelen met open akkoorden?

Daar kunnen we een heel eenvoudig antwoord op geven en dat is ja! Heel veel bekende bands hebben nummers gemaakt waarbij alleen gebruik gemaakt werd van open akkoorden. Onder andere een band als de Beatles heeft veel nummers geschreven waarbij alleen open akkoorden gebruikt werden. Open gitaarakkoorden zijn dus perfect voor beginners en je kunt er echt veel mee.

Wanneer ben ik klaar voor het volgende niveau?

Wij zijn er van overtuigd dat wanneer je elke dag 15 minuten oefent dat je na enkele weken de iets ingewikkeldere akkoorden kunt gaan proberen. Dan zul je in staat zijn om met de barréakkoorden aan de slag te gaan.

Toch moet je, wanneer je nog weinig of geen ervaring hebt, de juiste gitaarakkoorden aangeleerd krijgen. Daarvoor heb je de kennis nodig van iemand anders die dit overdraagt. Je kunt heel veel over deze dingen gaan lezen en bekijken maar daarmee leg je niet de juiste basis, durf hierin te investeren!

Wil jij de open gitaarakkoorden leren en later doorgaan met de barréakkoorden? Ben je bereid om 15 minuten per dag te oefenen om straks de mooiste nummers te kunnen spelen. Bij de training die wij aanbieden leer je het allemaal zodat jouw gitaarcarrière gestart kan worden. Start er vandaag nog mee.

Koen Snoek - Leer gitaar spelen in 22 lessen!

Gitaar spelen als een echte PRO?

Met de online videocursus ‘Gitaar spelen in 22 lessen’ hoor je binnen no-time resultaat!

Breng mij naar de gratis proeflessen!
Leon van Gitaarvermaak
Als schrijver van GitaarVermaak.nl hou ik jullie graag op de hoogte van alles wat te maken heeft met gitaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *