Roestvast staal (RVS)

Snaren gemaakt van roestvast staal zijn er ook. Over het algemeen zie je deze snaren niet ze heel vaak. Wanneer mensen spelen met RVS snaren dan is het vaak geen bewuste keuze maar overmacht. Mensen die spelen met RVS snaren hebben vaak een allergische reactie op koper, zink of nikkel.

RVS heeft als eigenschap dat het een heel stijf materiaal is. Wanneer je snaren van RVS op jouw gitaar hebt zitten dan doet dit ook wat met de klank. Doordat de snaren minder makkelijk trillen dan bij “gewone” snaren zal de klank ook wat scheller klinken.

Wat is roestvast staal

Roestvast staal is een materiaal dat heel veel toegepast wordt. Het woord zegt het al, het wordt toegepast op plekken waar geen roest mag ontstaan. Voor het overgrote deel bestaat dit materiaal uit ijzer en koolstof maar door het toevoegen chroom en nikkel zal het materiaal veel minder snel gaan roesten.

Wanneer er grote invloeden zijn de roest kunnen veroorzaken, bijvoorbeeld een heel zoute omgeving, dan voegt men er vaak ook nog molybdeen en silicium aan toe. Dit geeft dan het zogeheten RVS-316, dit is veel corrosie bestendiger dan het goedkopere RVS-304 met alleen chroom en nikkel.

RVS is niet roestvrij

In de volksmond wordt RVS ook wel een roestvrij staal genoemd maar dit is zeker niet waar. Ook RVS zal op den duur gaan roesten. Het duurt alleen vele malen langer voordat het gaat roesten vergeleken met gewoon staal. Daar waar staal binnen een paar dagen begint te roesten zal dit bij RVS vele jaren duren.

Dus ook wanneer jij RVS snaren op jouw gitaar gemonteerd hebt dan zullen ze op den duur kunnen gaan roesten. Je raakt de snaren namelijk veelvuldig met jouw handen aan. Hier zit dan regelmatig zweet op, iets dat heel erg zout is. Daarom is het belangrijk dat je na het spelen de snaren even goed schoonmaakt met een doek.

Koen Snoek - Leer gitaar spelen in 22 lessen!

Gitaar spelen als een echte PRO?

Met de online videocursus ‘Gitaar spelen in 22 lessen’ hoor je binnen no-time resultaat!

Breng mij naar de gratis proeflessen!
Leon
Ik ben een web developer die gek is op affiliate marketing. Voornamelijk bezig met ontwikkeling van mijn eigen producten en diensten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *