Klankgat elementen

Het klankgat element is de oplossing om van jouw akoestische gitaar, Western of Spaanse, een elektro akoestische gitaar te maken zodat jij jouw geluid kunt gaan versterken. Afhankelijk van welk soort gitaar je hebt kun je bepalen welk klankgat element je kunt gaan gebruiken.

Veel verschillende soorten

Je verwacht het natuurlijk al. Ook klankgat elementen zijn er in heel verschillende soorten, maten, vormen en kleuren te krijgen. Er is een heel scala aan producenten van deze elementen en iedereen doet het weer anders.

Het klankgat element zet de tonen die de akoestische gitaar maakt om in een elektrisch signaal dat de versterker begrijpt. De versterker vertaald dit weer naar geluid. Zo zit er dus bij klankgat elementen een enorm verschil tussen de verschillende kwaliteiten.

De goedkopere versies zijn absoluut van mindere kwaliteit. Ze vertalen het geluid minder mooi, vangen meer omgevingsgeluid op en zijn gevoeliger voor dingen als brom en andere nare bijgeluiden.

Bevestiging van een klankgat element

De bevestiging van een klankgat element is altijd een volgende uitdaging. Wanneer iemand een mooie akoestische gitaar wilt gaan voorzien van een klankgat element dan wil diegene natuurlijk zijn gitaar zo min mogelijk moeten aanpassen.

Het is daarom voor alle gitaristen natuurlijk uit den boze om gaten in hun gitaar te moeten gaan maken. Natuurlijk wil je niet met een boormachine of met grove vijl jouw gitaar moeten gaan bewerken.

Hier zie je een klassieke manier van inbouwen van een klankgat element

Met de manier van inbouwen van bovenstaat klankgat element hoeft je zelf helemaal niet aan te passen aan jouw gitaar. Je schuift hem onder de snaren door het klankgat in en meer hoeft je niet te doen. Het enige waar je nog wel even naar moet kijken of het goed gaat met de kabel die er aan zit.

Staal of nylon snaren

Wanneer je besluit om een klankgat element toe te gaan passen dan moet je wel even goed opletten of dit element ook geschikt is voor jouw gitaar.

Er zijn namelijk klankgat elementen die een magnetische werking hebben en hierdoor alleen bruikbaar zijn bij gitaren met stalen snaren. Zou je deze op bijvoorbeeld een Spaanse gitaar zetten met nylon snaren dan gaat dit niet werken.

Koen Snoek - Leer gitaar spelen in 22 lessen!

Gitaar spelen als een echte PRO?

Met de online videocursus ‘Gitaar spelen in 22 lessen’ hoor je binnen no-time resultaat!

Breng mij naar de gratis proeflessen!
Leon
Ik ben een web developer die gek is op affiliate marketing. Voornamelijk bezig met ontwikkeling van mijn eigen producten en diensten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *