Hoe snel leer je gitaar spelen?

Iets dat heel erg veel mensen zich afvragen!

Gemiddelde leestijd: 11 minuten

Heel veel mensen die er over na zitten te denken om te beginnen met gitaar spelen vragen dit zichzelf heel vaak af. Hoe snel leer je nu gitaar spelen? Ben ik hier weken, maanden of jaren mee bezig. Een heel groot deel van dit proces heb je zelf in de hand. Heel veel kun je zelf bepalen wanneer je wilt leren gitaar spelen.

Wees bereid er veel tijd in te steken

Dit is iets dat heel erg belangrijk is wanneer je wilt leren gitaar spelen. Veel mensen willen weten hoe snel je gitaar leert spelen maar denken er niet bij na dat het ook echt veel tijd gaat kosten. Geen uren per dag maar wel uren per week. Het is een proces dat gaandeweg moet groeien.

Hoe snel leer je gitaar spelen en hoeveel tijd gaat dit dan kosten?

Nou dat hangt natuurlijk af van verschillende dingen. Uiteraard pakt de ene persoon het sneller op dan de andere maar er is een vuistregel voor hoeveel tijd je moet investeren. Wanneer je net begint met de basis te leren dan is gemiddeld genomen een kwartier per dag genoeg.

Dat komt in theorie dus overeen met 1 uur en 3 kwartier per week. Wanneer je begint met de basis te leren dan zul je al gauw merken dat dit niet helemaal reëel is. Helemaal niet wanneer je enthousiast bent, dan zul je er al snel meerdere uren per week mee bezig zijn.

Natuurlijk is het ook helemaal niet erg om er meerdere uren per week mee druk te zijn. Pas wel op dat je het niet gaat overdrijven. De vuistregel is en blijft, minimaal een kwartier per dag en wat je extra doet is extra meegenomen maar gun jezelf ook rust.

>> Met een kwartier per dag bedoelen we ook elke dag 15 minuten, niet dinsdag 60 minuten en zaterdag 30 minuten, dat werkt niet! <<

hoe snel leer je gitaar spelen

Met welke gitaar moet ik beginnen?

Dit is een vraag die door veel gitaristen met een ander antwoord beantwoord wordt. Er zijn vele verschillende meningen over met welke gitaar je zou moeten beginnen. De ene vindt dat je met een akoestische gitaar moet beginnen, de ander vindt dat je best met een elektrische gitaar kunt beginnen.

Wij zijn daarentegen van mening dat je het beste kunt beginnen met een akoestische Western gitaar. Deze zijn vanwege zijn smallere hals makkelijker te bespelen en je hebt hierbij ook geen versterker nodig. Je hoeft voor een akoestische Western geen enorm kapitaal uit te geven. Goede akoestische western gitaren voor beginners zijn al te krijgen voor minder dan €100. Zo kun jij dus voor zeer leuke prijs meteen beginnen met gitaar spelen.

Zelfdiscipline, soms moeilijk te vinden maar cruciaal

Dit is ook heel erg belangrijk. Als jij je afvraagt hoe snel je gitaar leert spelen dan is dit ook een hele belangrijke factor. Zelfdiscipline is een hele belangrijke eigenschap die je moet hebben of jezelf echt aan moet leren.

Met deze zelfdiscipline is het namelijk mogelijk om bijvoorbeeld die 15 minuten per dag te handhaven. Als jij de zelfdiscipline hebt om elke dag een kwartier te oefenen dan zul jij sneller gitaar leren spelen dan iemand die dit niet heeft.

Op het begin is het misschien wat moeilijk om deze discipline op te brengen maar dat zal niet altijd zo blijven. Op den duur zal het repeteren met de gitaar onderdeel van jouw dagelijkse ritme worden.

Zelf heb ik destijds ervaren dat wanneer je resultaat boekt, je herkent een melodie die je speelt, dat je die discipline haast niet meer nodig hebt omdat je zoveel plezier aan spelen beleefd.

>> Onthoud dus, zonder repeteren geen resultaat en weinig plezier dus blijf repeteren, minimaal 15 minuten per dag! <<

Zoek en vind de juiste mindset

Hoe snel leer je gitaar spelen? Met de juiste mindset zal het veel sneller gaan. Net als bij heel veel andere dingen die je wilt gaan leren, helemaal als volwassen mens, is het heel belangrijk om voor de juiste mindset te zorgen.

En wat is die juiste mindset dan zul je jezelf wel afvragen. Nou de juiste mindset is dat je in jezelf moet geloven en dat je jezelf als gitarist ziet. Natuurlijk wordt slechts een hele kleine fractie van de gitaristen zo goed als zegge, een Angus Young of Eric Clapton maar geloof in jezelf!

Want dit is wel een punt waar het bij veel mensen misgaat die willen leren gitaar spelen. Er wordt heel enthousiast begonnen, ze hebben er heel veel plezier mee maar op een gegeven moment wordt het te moeilijk en denken ze dat het hun niet lukken gaat. Ze geven op en de gitaar eindigt als decoratie aan de muur.

Voor gitaar spelen heb je GEEN talent nodig

Nee dit is echt waar. Om gitaar te leren spelen heb je geen talent nodig. Natuurlijk, wanneer je talent hebt voor het gitaar spelen gaat alles sneller en beter en kan er veel meer bereikt worden maar voor de huiskamer gitaristen en de kampvuur gitaristen onder ons is geen talent nodig.

Het gezegde “Oefening baart Kunst” kennen we natuurlijk allemaal. Zolang jij bereid bent veel tijd en moeite te investeren om te leren gitaar spelen dan gaat dat ook zeker lukken. Ook zonder talent zul je dan op een dag jouw favoriete gitaarmuziek kunnen spelen.

hoe snel leer je gitaar spelen

Muziekschool of interactieve, online lessen?

Dit zijn eigenlijk de 2 mogelijkheden die iemand tegenwoordig heeft wanneer hij of zij gitaar wilt leren spelen. Vroeger hadden we alleen de muziekschool met de muziekleraar maar tegenwoordig, in het digitale tijdperk met bijna overal internetverbinding zijn er ook vele andere oplossingen.

Deze keuze moet je natuurlijk zelf maken maar wij willen jou wel graag helpen met het maken van deze keuze. Beide mogelijkheden heb je en allebei hebben ze zo hun voor -en nadelen.

Muziekschool met “echte” leraar

Een muziekschool met een echte gitaarleraar heeft als groot voordeel dat je, tijdens de les, de leraar altijd van alles kunt vragen. Ook kan hij heel snel iets voordoen als iets niet helemaal lukt of je hebt het niet helemaal goed begrepen. De lijntjes zijn kort waardoor je heel snel antwoord op jouw vraag hebt.

Toch heeft het gaan naar een ouderwetse muziekschool ook zo zijn nadelen. Een groot nadeel hiervan vind ik persoonlijk dat je altijd een vaste avond in de week naar muziekschool moet. Je kunt niet zelf bepalen wanneer je ermee aan de slag gaat en je moet er altijd omheen plannen.

Muziekscholen zijn prijzig

Allereerst vind ik dat, wanneer je iets wilt leren je wel moet durven investeren. “Voor niets gaat de zon op” wordt regelmatig gezegd en dit is ook zo. Toch is het zo dat heel veel afgeschrikt worden wanneer ze de prijs van een ouderwetse muziekschool horen.

De muziekleraar die jou lesgeeft wilt er natuurlijk ook wat aan over houden. Daarom kost zo’n leraar al gauw zo’n €30 per uur. Les jij een jaar lang, elke week een uurtje bij deze muziekschool dat kost dat op jaarbasis ruim €1.500. Iets dat veel mensen er niet voor over hebben en dat is ook begrijpelijk.

Online gitaarlessen, altijd bereikbaar

Dan hebben we ook nog die online gitaarlessen. Dankzij onze digitale samenleving tegenwoordig voor iedereen, altijd en bijna overal bereikbaar. Als je maar een internetverbinding hebt en scherm op om te kijken, meer heb je niet nodig.

Het enigste nadeel ten opzichte van een muziekschool is dat je geen rechtstreeks contact hebt met de gitaarleraar. Je ziet en hoort hem wel maar dan via een video of misschien wel Skype of een andere tool.

Het leren gitaar spelen via online gitaarlessen heeft daarentegen meer voordelen dan nadelen ben ik van mening. Daarom raad ik tegenwoordig ook veel mensen aan om een online gitaarles te nemen. Helemaal als ze net als mij, zelf een druk privéleven hebben.

Online gitaarlessen zijn altijd bereikbaar via het internet, de gesloten community’s zorgen altijd voor extra motivatie, inspiratie en informatie. Je kunt rechtstreeks contact hebben met jouw gitaarleraar via mail maar boven al, het is velen malen goedkoper dan “ouderwetse” gitaarlessen. Een abonnement op een online gitaarschool kost zo’n €15 per maand, een ouderwetse muziekschool al gauw zo’n €120 per maand. Een factor van 8!

Leer gitaar spelen met GitaarTabs.nl

Dit is 1 van de trainingen die wij kennen, toegang tot hebben ook goed bekeken en beoordeelt hebben. Deze gitaarlessen zijn voor iedereen te begrijpen en wanneer jij de juiste inzet hebt, dan leer jij het allemaal bij GitaarTabs.nl.

Van de allereerste basis, tot gitaarakkoorden, tot het overpakken van gitaarakkoorden tot aan het spelen van solo’s. Alles komt voorbij bij deze training. Met duidelijke uitleg en filmpjes, gemaakt vanuit verschillende hoeken wordt allemaal heel duidelijk uitgelegd.

De eerste maand voor slechts €1,00

Deze training waarmee iedereen met de juiste mindset kan leren gitaar spelen kun je nu de eerste maand voor slecht €1,00 gebruiken. Je kunt deze maand bekijken of het allemaal wat is voor jou en het is dagelijks opzegbaar. Goedkoper kun je een gitaartraining niet proberen.

Toegang tot duizenden ProTabs.

Dan krijg je ook nog toegang tot duizenden, professionele ProTabs van GitaarTabs.nl. Tussen deze ProTabs vind je de mooiste rocknummers, de vetste metal platen en de leukste Top40 muziek om te leren voor op de gitaar.

Met duidelijke video’s en de daarbij behorende gitaartabs worden deze nummer duidelijk beschreven. Elke maand verschijnen er weer veel nieuwe ProTabs op de website. Je ontvangt dus een zeer compleet pakket dat altijd toegankelijk is en wanneer nodig, elke dag opgezegd kan worden.

Gitaartabs.nl - Leer gitaar spelen voor een prikkie

Vandaag nog beginnen met gitaar spelen?

Met deze training leer je gegarandeerd gitaar spelen en ontvang je heel veel gitaartabs van de mooiste en meest recente nummers. Nu de eerste maand voor slechts €1,00 en dagelijks opzegbaar!

Klik hier en begin direct!
Leon van Gitaarvermaak
Als schrijver van GitaarVermaak.nl hou ik jullie graag op de hoogte van alles wat te maken heeft met gitaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *