Gratis gitaar leren spelen, kan dat?

Gemiddelde leestijd: 9 minuten

We leven in een digitaal tijdperk, waarin we heel veel dingen digitaal doen. Dingen die we voor 15 jaar geleden nog niet digitaal deden. Zo kunnen we ook online gitaar leren spelen. Er zijn ook heel veel video’s te vinden op sociale platformen al YouTube. Ik ga je vertellen, of je gratis kunt leren gitaar spelen, en wat allemaal mogelijk is. Dat er heel veel video’s online staan heeft namelijk niet alleen voordelen. Er kleven ook een aantal nadelen aan het grote aanbod aan video’s. Na het lezen van dit blogbericht weet je wat de mogelijkheden zijn en waar je op moet letten.

Gratis gitaar leren spelen: YouTube

Niet iedereen weet het misschien maar naast Google is YouTube de meest gebruikte zoekmachines op deze wereld. Bij heel veel dingen die we zoeken willen we graag een video hebben. Vooral als je wilt weten hoe iets gedaan moet worden. Filmpjes laten dingen zien en dit is veel beter te begrijpen dan lappen vol met tekst.

Op YouTube zijn dus ook heel veel filmpjes en instructievideo’s te vinden die met gitaar spelen te maken hebben. Van de akoestische gitaar, tot de elektrische gitaar tot aan de elektrische basgitaar. Voor elk soort gitaar zijn miljoenen filmpjes te vinden maar kun je gratis leren gitaar spelen via YouTube?

Wirwar van video’s op YouTube

Door de jaren heen zijn er op YouTube miljarden video’s geüpload in honderden talen. Miljoenen filmpjes over leren gitaar spelen, waarbij iedereen het op een andere manier doet. Dit brengt dus ook een serieus aantal nadelen met zich mee. Vooral als jij nog een leek bent en goed gitaar wilt leren spelen.

Taalbarrière: De taalbarriere is het eerste nadeel van YouTube. Wanneer jij de gewenste video niet in het Nederlands kunt vinden ben je al gauw aangewezen op een andere taal. Dit wordt in ons geval als Nederlander dan al gauw Engels of Duits. Als jij deze talen niet goed beheerst, dan wordt het erg lastig om de video’s te begrijpen.

Enorm aanbod: Als je al wat meer ervaring hebt, en je hebt de juiste basis dan is dit een goed iets. Begin je net met gitaar spelen, dan kan dit enorme aanbod ook verwarrend zijn. Je ziet namelijk door de bomen het bos niet meer. Het aanbod aan video’s is enorm en iedereen doet het weer anders. Daarom weet jij niet precies welke video’s nu de juiste zijn.

De verkeerde basis leren: Daarnaast kan het ook zijn dat je door het kijken van een verkeerde instructie, jij de verkeerde basis voor het gitaar spelen leert. Op het begin dan lijkt het goed te gaan maar er komt een punt dat je vastloopt. Dan moet je eigenlijk overnieuw beginnen maar dan wordt het nog lastiger. Je moet namelijk eerst dingen afleren, voordat je weer opnieuw kunt beginnen met leren.

Youtube is een prachtige aanvulling

Gratis gitaar leren spelen via YouTube is een lastige. Het lukt niet veel mensen om via YouTube, zonder enige begeleiding goed gitaar te leren spelen. Natuurlijk, er zijn uitzondering bij wie het wel lukt, maar dit zijn vaak de mensen met een aangeboren talent.

Wanneer je de juiste basis hebt, dan kun je YouTube wel heel goed gebruiken als aanvulling. Je wilt je natuurlijk richten op jouw eigen muzieksmaak. Je kunt gitaartabs downloaden en heel lang naar een papier blijven staren, of je zoekt een video van het nummer dat je wilt spelen en je ziet meteen welke handelingen je moet doen. Dat is een heel groot voordeel van YouTube, maar je hebt echt de juiste basis nodig. Die vind je niet op YouTube.

Gratis gitaar leren spelen wordt lastig

Om echt gratis gitaar te leren spelen, dat wordt een lastige opgave. Gitaar spelen lijkt voor sommige mensen heel makkelijk maar dat is het zeker niet. Er zit een hele techniek achter het gitaar spelen en daarom is de juiste basis ook heel erg belangrijk. Hier heb je iemand bij nodig die jou kan helpen om een goede basis te leggen.

Wees vooral niet getreurd dat gratis gitaar leren spelen lastig wordt. Er zijn gelukkig tegenwoordig meer oplossingen dan alleen de muziekschool. Dit is het voordeel van in het digitale tijdperk leven waarin we nu zitten. We hebben namelijk ook online oplossingen, hele goede online oplossingen.

Gitaar leren spelen: Muziekschool versus online

Tegenwoordig heb je 2 verschillende mogelijkheden als je gitaar wilt leren spelen. We hebben nog de “ouderwetse” muziekschool. Je gaat een vaste avond in de week naar de muziekschool, en leert van een gitaarleraar de goede basis. De tweede optie is online gitaarles. Dit wordt tegenwoordig steeds meer gedaan, aangezien de mogelijkheden van het internet oneindig zijn.

Beide opties hebben zo hun voor- en nadelen en daarom ga ik ze hieronder behandelen. Natuurlijk zal ik ook mijn eigen ervaringen delen. Ik heb zelf ook gitaar leren spelen, en ook ik heb hier hulp bij nodig gehad. Met onderstaand advies moet het zeker lukken.

“Ouderwets” gitaar leren spelen

De muziekschool is al sinds jaar en dag de plek om je muzikaal te ontwikkelen. Vroeger, voor het digitale tijdperk waren we gebonden aan de muziekschool. De muziekschool heeft nog steeds wel één groot voordeel. Je hebt namelijk 1-op-1 contact met de muziekleraar en dit geeft veel binding.

Net als met alle andere dingen leren de meeste mensen beter als ze fysiek contact hebben. Je bent bezig met zijn tweeën. Je hebt onderling contact, en je kunt heel makkelijk dingen vragen. Een nadeel van fysieke gitaarles op de muziekschool is de prijs. Een “ouderwetse” muziekschool is namelijk vrij prijzig, als je het vergelijkt met een online gitaarles.

Hier kunnen we een hele snelle berekening op los laten. Als een muziekleraar ongeveer €35 per uur kost, je gaat 1 dag in de week een uurtje lessen, dit doe je 45 weken per jaar, dan ben je op jaar basis ruim €1.500 kwijt. Een riant bedrag dat lang niet iedereen wil of kan uit geven.

Gitaar leren spelen op de moderne manier

Online gitaarles is iets dat de afgelopen jaren een vogelvlucht genomen heeft. Daar waar je voor jaren terug alleen de keuze had voor de muziekschool, heb je nu meerdere online mogelijkheden. Allemaal met hun eigen opties. Online gitaar leren spelen is misschien niet gratis, maar het is wel stukken goedkoper. Tevens heeft het nog een aantal grote voordelen.

Zelf heb ik voor jaren geleden ook gitaar leren spelen met een online gitaarles. Dit is al een hele tijd terug en door de jaren heen, zijn deze traingingen ook allemaal geüpdatet. Hierdoor is de kwaliteit van deze trainingen alleen maar toegenomen, vergeleken met een jaar of 7 geleden.

De grote voordelen van online gitaarles

Gitaar leren spelen via een online gitaarles heeft een aantal grote voordelen als je het vergelijkt met een ouderwetse muziekschool. Je kunt dan weliswaar niet helemaal gratis gitaar leren spelen maar toch, het kan stukken goedkoper dan de muziekschool.

Qua prijs heb je bij online gitaarlessen eigenlijk 2 opties. Je kunt kiezen voor een betaald abonnement dat iedere maand opzegbaar is, of je kiest voor een gitaartraining waarbij je een eenmalige betaling doet, waarna je de rest van je leven toegang hebt tot de lessen. Waarbij geldt dat een eenmalige betaling uiteraard aanzienlijk hoger is dan 1 maandbedrag.

Linksom of rechtsom, het eerste grote voordeel van online gitaarles is dat het stukken goedkoper is, welke vorm van les je ook kiest.

Ga er mee aan de slag wanneer jij dat wilt. Tegenwoordig hebben we allemaal een druk leven. Een drukke baan en misschien ook wel een druk gezinsleven. Dan is het fijn dat je met de gitaarlessen aan de gang kunt gaan wanneer je dat zelf wilt. Dat is ook een groot voordeel van online gitaarles. Je kunt zelf kiezen wanneer je ermee aan de slag gaat. Heb je een uurtje over? Dan pak je de cursus erbij en ga je ermee aan de slag. Het is wel belangrijk dat je consequent bezig blijft met de training.

Gratis gitaar leren spelen tot slot

Gratis gitaar leren spelen dat zal oprecht niet gaan lukken. Dit omdat er zoveel verschillende informatie is en jij door de bomen het bos niet meer ziet. Gelukkig hebben we wel goede online oplossingen. Je kunt zelf het moment kiezen wanneer je ermee aan de slag wilt. Zorg wel dat je er consequent mee bezig blijft. Het is namelijk belangrijk dat de gitaarles een onderdeel van jouw dagelijkse routine wordt.

Er zijn een aantal online gitaarlessen die zich de laatste jaren ontwikkeld hebben tot de beste. Met 1 van deze trainingen leer jij zeker een goede en solide basis. Wanneer je de training afgerond hebt, dan kun jij je gaan verdiepen in jouw eigen muzieksmaak. Misschien wil je wel naar een elektrische of semi akoestische gitaar. Met de juiste basis kan dit allemaal. Veel succes met het starten van jouw gitaaravontuur en heel veel plezier.

GitaarTabs.nl

Proefmaand slechts €4,95.

Daarna €15,95 per maand, elke dag opzegbaar.

Ook toegang tot duizenden ProTabs.

Start met GitaarTabs.nl

Gitaarles.nl

Gratis 7-daagse proefles.

Daarna €7,50 – €10,00 per maand.

Prijs afhankelijk van abonnementsvorm.

Start met Gitaarles.nl

Gitaarles van Koen

Gratis 7-daagse proefles

Eenmalige betaling van €77 voor levenslang toegang.

Vervolgcursus apart aan te schaffen

Start met Gitaarles van Koen
Leon van Gitaarvermaak
Als schrijver van GitaarVermaak.nl hou ik jullie graag op de hoogte van alles wat te maken heeft met gitaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *