Gitarist worden? Dat wil ik ook!

Lees hier alles voor de beginners en waar te starten.

Gemiddelde leestijd: 9 minuten

Wanneer je gitarist wilt worden is het best lastig om te bepalen waar je wilt beginnen. Gitaar spelen is een heel breed begrip. Van basgitaren tot aan akoestische gitaren, van elektrische gitaren tot  aan semi-akoestische gitaren. Allemaal verschillende gitaren met elk weer zijn eigen soorten. Lees hier waar je moet beginnen als het gaat om het doolhof van gitaar spelen.

Soms denken mensen dat ze het niet kunnen leren. Dat het allemaal te moeilijk is terwijl ze heel graag zouden willen. Onthoud dan, Angus Young, Eric Clapton en Kirk Hammet, 3 gitaristen die de ultieme wereldtop bereikten zijn ook ooit begonnen als beginner. De aanhouder wint, wees een aanhouder en dan zal het ook jou lukken.

Gitarist worden

Wil ik het echt? Gitaar spelen

Wanneer je nog niet zeker weet of gitaar spelen echt wat voor je is dan vraag je je wellicht af of het instrument moeilijk te bespelen is. Dit is eigenlijk niet de vraag die je jezelf moet stellen. Je moet jezelf afvragen of de gitaar bespelen echt makkelijk of moeilijk is om mee te beginnen.

Het is namelijk zo dat beginnen met gitaar spelen makkelijker is dan bijvoorbeeld de viool. Twee instrumenten die toch echt wel wat gelijkenissen hebben. Met de gitaar ben je simpelweg sneller in staat om mooie tonen te creëren.

Aan de andere kant is het wel zo dat het beginnen met gitaar spelen moeilijker is dat bijvoorbeeld een keyboard. Bij de gitaar moet je al snel twee handen, onafhankelijk van elkaar gaan gebruiken om mooie tonen te krijgen. De ene hand bedient de gitaar met het plectrum en de andere drukt de snaren in. Bij een keyboard gebruik beide handen op alleen de toetsen.

Kan ik te jong of te oud zijn?

Dit is een vraag die die heel vaak gesteld wordt door mensen. Vooral mensen die bang zijn dat ze te oud zijn om gitarist te worden. Ook ouders van jonge kinderen, zij zijn bang dat hun kind nog te jong is om gitaar te gaan spelen. Hierover kunnen wij ook een aantal dingen ophelderen.

Nou in beide gevallen kunnen we je geruststellen. In beide gevallen hoeft je je geen zorgen te maken. Eigenlijk ben je nooit te jong of te oud om te beginnen met gitaar spelen. Net als bij veel andere dingen leren is het wel zo dat (jonge) kinderen dingen sneller oppakken. Een volwassen persoon moet nu eenmaal wat meer moeite doen om gitarist te worden dan een kind.

Wanneer een kind jonger dat 12 jaar gitaar wilt gaan spelen dan is het wel belangrijk om naar het formaat van de gitaar te kijken. Een klein kind kan niet overweg met een grote gitaar voor volwassenen. Ook is het heel belangrijk dat het kind enthousiast is om te gaan spelen. Zonder motivatie zal het kind al snel niet meer willen spelen.

Kindergitaren | welke te gebruiken bij welke leeftijd?

Klein kind met een gitaar

Wanneer je kind enthousiast is om een jonge gitarist te worden dan is het altijd eventjes lastig om te bepalen welk formaat gitaar je moet gebruiken. Kinderen tot en met 11 jaar kunnen natuurlijk niet allemaal hetzelfde formaat gebruiken. Daarom zijn deze opgedeeld in een aantal standaarden:

  • 1/4 formaat = kinderen tot en met vier jaar
  • 1/2 formaat = kinderen tot en met zeven jaar
  • 3/4 formaat = kinderen tot en met tien jaar
  • 7/8 formaat en normaal formaat (4/4) = kinderen van 11 jaar en ouder

Voor kinderen van jonge leeftijd waarbij de 1/4 gitaar geadviseerd wordt is er ook nog een andere oplossing. Bij deze leeftijd kan men er ook voor kiezen om een ukelele te gebruiken. Dit is een klein formaat gitaar met 4 snaren waarop kleine en jonge kinderen gemakkelijk kunnen beginnen. Vanaf het zevende levensjaar adviseren wij wel om gebruik te gaan maken van een “gewone” 6-snarige 1/2 gitaar. De termen 1/4, 1/2, enzovoorts moet je niet zien als een breuk. Een 1/4 gitaar is niet letterlijk 4 keer zo klein dan een gewone gitaar.

Heb je al jaren niet meer gespeeld? Wees niet bang dat je het verleerd bent!

Pak gewoon jouw gitaar weer en begin met spelen. Je zul na verloop van tijd merken dat het snel weer beter gaat. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat je het gitaar spelen niet kunt verleren. Het is niet hetzelfde als fietsen maar de belangrijkste dingen blijven hangen. Ondanks dat je misschien het gevoel hebt dat je alles vergeten bent.

Waar moet ik mijn gitaar kopen?

Opgehangen gitaren

De volgende vraag die heel veel mensen zich afvragen. Er zijn zoveel winkels, zowel fysieke winkels als online winkels, zoveel verschillende gitaren. Welke moet je nu waar kopen? De meningen lopen nog wel eens uiteen per winkel maar wij zijn van mening dat je het beste kunt beginnen op een akoestische gitaar. Deze speelt het makkelijkst en later kun je altijd nog naar de elektrische gitaar.

Sommige mensen kiezen ervoor om hun gitaar online te bestellen. Dit is vaak wel iets goedkoper maar je hebt minder service. Ook wordt de gitaar niet gestemd afgeleverd en moet je dit eerst zelf nog doen. Bij muziekwinkels wordt dit meestal voor je gedaan. Het is een keuze die je zelf moet maken, wat minder betalen en minder service, of iets meer betalen en meer service.

Als akoestische gitaar kun je kiezen tussen de Western en Spaanse (klassieke) gitaar. Ik ben zelf begonnen toen met de klassieke gitaar. Deze heeft nylon snaren en dat is net iets minder pijnlijk aan je vingers met spelen. Ook heeft deze gitaar een iets warmere klank dan de Western gitaar. Muziek is gevoel, dus wanneer jij een goed gevoel bij een gitaar en zijn tonen hebt dan kan het eigenlijk alleen nog maar goed uitpakken.

Speel ik als een links -of rechtshandige?

Wanneer je een keuze gemaakt hebt met welke akoestische gitaar je wilt gaan spelen dan moet je bovenstaande vraag nog beantwoorden. Het is zo dat de meeste mensen spelen als een rechtshandige maar een enkeling speelt als een linkshandige. Simpelweg de gitaar omdraaien zal niet werken. Dan zitten de snaren ondersteboven. Een linkshandige gitarist houdt de hals met zijn rechter hand vast.

Knappe vrouwelijke gitarist

Eerder waren ze nog niet altijd even makkelijk te vinden maar tegenwoordig zijn er veel gitaren te krijgen voor linkshandigen. Zowel elektrische als akoestische gitaren kun je voor een linkshandige krijgen. Wel is het zo dat het aanbod van linkshandige gitaren nog altijd een stuk minder is dan rechtshandige gitaren. Simpelweg omdat er veel meer rechtshandige gitaren verkocht worden.

Wanneer je een koffer bij je gitaar hebt en je hebt een linkshandige gitaar dan zal de gitaar waarschijnlijk niet rechtop in de koffer passen. Je moet hem dan met de snaren naar beneden leggen en dat is niet zo fijn voor de gitaar. In dit geval dan kun je er beter voor kiezen om een tas te kopen. Bij tassen maakt het vaak niet uit op welke manier je de gitaar er in stopt, het past bijna altijd wel.

De leukste lessen om gitarist te worden!

Nadat je deze keuzes allemaal hebt kunnen maken raad ik je aan om lessen te nemen als je gitarist wilt worden. Op YouTube en dergelijke staan heel veel filmpjes maar wanneer je net begint dan is het verstandig om met een goede basis te beginnen. Later als je een goede basis hebt en dingen wil proberen is YouTube een hele goede uitkomst.

Met deze goede basis leggen kun wij van GitaarVermaak.nl door onze jarenlange ervaring erg goed helpen. Kies daarom voor onze online gitaarcursus die wij zelf ook gebruikt hebben!

Ik ben op een leuke manier gitarist geworden en speel tegenwoordig vaak voor vrienden, buiten of in de woonkamer, één en al gezelligheid.

Koen Snoek - Leer gitaar spelen in 22 lessen!

Gitaar spelen als een echte PRO?

Met de online videocursus ‘Gitaar spelen in 22 lessen’ hoor je binnen no-time resultaat!

Breng mij naar de gratis proeflessen!
Leon van Gitaarvermaak
Als schrijver van GitaarVermaak.nl hou ik jullie graag op de hoogte van alles wat te maken heeft met gitaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *