John Abercrombie

Waanzinnig veel bijgedragen aan de vrije Jazzmuziek.

Je moet van Jazz muziek houden om de artiesten te kennen. Ik mag zelf af en toe graag naar Jazzmuziek luisteren en vandaar dat ik John Abercrombie ook toegevoegd heb aan de GitaarVermaak Hall of Fame. Abercombie heeft namelijk heel veel bijgedragen aan het ontstaan en groot worden de vrije Jazzmuziek die hij zijn hele leven gespeeld heeft.

Het jonge leven van John Abercrombie

Op 16 december 1944, richting het einde van de Tweede Wereld oorlog werd in de plaats Port Chester in de staat New York in de Verenigde Staten van Amerika John Abercrombie geboren.

Begin jaren “50 verhuisde hij met zijn gezin naar de plaats Greenwich in de staat Connecticut. Vanaf het begin van de jaren “50, als kleine jongen werd Abercrombie aangetrokken door de Rock ’n Roll muziek die in die tijd gemaakt werd.

Muziek van Elvis Presley, Chuck Berry en Bill Haley and the Comets vond hij erg interessant. In diezelfde tijd maakt hij ook kennis met de Jazzmuziek. En wel door de muziek van toenmalig, bekende Jazzmuzikant Mickey Baker.

Samen met 2 andere vrienden die ook regelmatig naar de muziek van Baker luisterden waren hun vaak te vinden met hun platenspeler en langspeelplaten om te luisteren naar deze Jazzmuziek.

John begint op jonge leeftijd met gitaar spelen

Toen John nog maar 10 jaar oud was had hij al zijn eerste gitaar gekregen en begon hij ook meteen met gitaarlessen te nemen. Tijdens deze lessen werd al snel duidelijk dat John een waar talent was en dat hij geboren was voor de gitaar.

John was bijna dag en nacht met zijn gitaar bezig. Repereteren maar ook begon hij al vrij snel met het schrijven van zijn eigen muziek. Eigen nummers werden geschreven en deze werden gespeeld voor kleine gezelschappen.

Deze passie voor de gitaar en de Jazzmuziek zette ook door toen John naar de hoge school ging. Hier speelde hij veel samen met mede studiegenoten en heeft hij ook in een aantal kleine groepen gezeten waarmee hij de Jazzmuziek ten gehore bracht voor andere schoolgenoten.

John gaat voor het echte werk

In 1967 studeert John af aan de universiteit in Berklee. 2 jaar later in 1969 besluit hij om terug te verhuizen naar New York City omdat hij zijn muzikale dromen achterna wilt. Het enige dat hij wilt is groot worden met zijn muziek.

In New York zag hij de kansen om door te kunnen breken op den duur. Begin jaren 70 was hij al een populaire session artiest en trad hij ook regelmatig op in kleine zaaltjes en bars.

Hij speelde destijds ook in de band Brecker Brothers. Deze band was eigenlijk een combinatie van Rock ’n Roll en Jazzmuziek. Hij trad veel op met deze band maar was hier niet op zijn plek. Hij vond het namelijk jammer dat de Rock ’n Roll van deze band veelal de Jazzmuziek overschaduwde terwijl hij meer had met echte Jazzmuziek.

Tot op een avond hij optrad in Philadelphia en bij zich dacht “Wat doe ik hier?”. Dat was het moment waarop hij tot de conclusie kwam dat deze band voor hem niet de toekomst was. Hij zat hier niet op de juiste plek en besloot dus ook om deze band te verlaten.

Een solo carrière wordt geboren

Na het verlaten van de Brecker Brothers besloot John om voor een solocarrière te gaan. Hij werd ook al vrij snel benaderd door ECM Records. Een grote platenmaatschappij uit die tijd. Hun zagen er wel heil in om de soloplaten van John op te gaan nemen.

Niet heel veel later bracht hij zijn eerste soloplaat “Timeless” uit. Een plaat die in Jazzwereld heel goed binnenkwam en door veel mensen erg gewaardeerd werd. Deze plaat nam hij onder andere op toetsenist Jan Hammer, de man achter de wereldbekende themesong van de televisieserie Miami Vice.

Terwijl hij bezig was met een solocarrière besloot hij in 1975 ook weer een band te beginnen. Samen met DeJohnnete (helpt hem ook bij de soloplaten) en Dave Holland richtten zij de band Gateway op.

Free Jazz style

Door de invloeden die Abercrombie uit kon oefenen op de muziek die gemaakt werd, werd de Free Jazz stijl eigenlijk geboren. Het week af van de traditionele Jazz muziek en dit was een schot in de roos van John

Door de jaren heen heeft hij samen met onder andere het Abercrombie Quartet waanzinnig veel muziek gemaakt en heel veel platen uitgebracht die wereldwijd door heel veel mensen omarmd werden.

Dit is hij zijn hele leven blijven doen. Tot aan het jaar 2017 is hij muziek blijven maken en uit blijven brengen. Ook al was hij al wat meer op leeftijd, muziek was nog steeds zijn passie en daarom bleef hij constant doorgaan met muziek maken.

Tot op 22 augustus 2017 ons het verdrietige bericht bereikte dat deze Jazz grootheid in Cortlandt Manor in de staat New York overleden was aan de gevolgen van een hartstilstand. Na meer dan een halve eeuw muziek maken werden de Jazz gitaren van Abercrombie akelig stil. John heeft de leeftijd mogen bereiken van 72 jaar.

Embed from Getty Images

Hier zie je John Ambercrombie tijdens een optreden in 1994

Koen Snoek - Leer gitaar spelen in 22 lessen!

Gitaar spelen als een echte PRO?

Met de online videocursus ‘Gitaar spelen in 22 lessen’ hoor je binnen no-time resultaat!

Breng mij naar de gratis proeflessen!
Leon
Ik ben een web developer die gek is op affiliate marketing. Voornamelijk bezig met ontwikkeling van mijn eigen producten en diensten.