Angus Young

Medeoprichter, leadgitarist en songwriter van AC/DC

De in Aalten (Achterhoek) wonende Angus Young is 1 van de meeste bekende en beste gitaristen die deze planeet ooit gekend heeft. Met zijn band AC/DC maakt hij al bijna een halve eeuw de Hardrock die we van hun kennen. AC/DC werd namelijk al opgericht in het jaar 1973 door de gebroeders Young, Angus en Macolom. In dit GitaarVermaak’s Hall of Fame bericht gaan we het roemruchte leven van Angus Young iets beter bekijken.

Het jonge leven van Angus

Op 31 maart in het jaar 1955 werd in Schotse Glasgow Angus Young geboren. Hij werd weliswaar in Schotland geboren maar hij kreeg de Australische nationaliteit aangezien zijn beide ouders ook de Australische nationaliteit hadden, ze zijn geïmmigreerd naar Schotland.

Hij werd geboren in een familie met enorm veel muzikanten. Alle mannen van de familie Young bespeelden wel een instrument. Van accordeon tot aan de gitaar tot aan het drumstel, alles kwam wel voor in de familie dus dat verklaard natuurlijk waar Angus zijn muzikale talenten van heeft.

Samen met zijn broer Malcom begon Angus al op zeer vroege leeftijd met muziek maken. Als snel werd bekend dat Angus letterlijk gemaakt was voor de gitaar. Al op jonge leeftijd werd heel snel duidelijk dat de jonge Angus waanzinnig veel talent voor het gitaar spelen had.

Een prille carrière komt op gang

Voordat de gebroeders Young besloten om AC-DC op te gaan richten speelden ze met zijn tweeën ook al in een andere band. Samen met hun andere broer George en een ander bandlid hadden zijn de band Marcus Hook Roll Band.

Ondanks dat dit een beginproject was van de gebroeders Young had deze band toch ook al best wel wat potentie. Deze band bracht begin jaren ’70 zijn eerste plaat uit en ze traden regelmatig op. En dan te bedenken dat Angus op dat moment nog maar 16 jaar oud was.

Kantuckee

Voordat de gebroeders Young in 1973 besloten om AC-DC op te richten speelden zij nog in een groep genaamd Kantuckee. Ook hier speelden de beide broers in maar ook deze band was net als de Marcus Hook Roll Band geen lang leven beschoren. Deze band ging namelijk na een aantal jaren ook al weer uit elkaar.

1973: De basis van AC-DC wordt gelegd.

In 1973 besluiten Angus en Malcom Young hun eigen band te gaan beginnen. De allereerste basis van AC-DC word gelegd. In deze samenstelling speelt Angus al de leadgitaar. Iets dat hij voor de rest van zijn carrière, tot aan de dag van vandaag zal blijven doen.

De band wordt gevormd met een aantal bandleden die slechts even bij de band blijven. De band is nog klein en ook Angus verwacht er nog niet zoveel van. Op het moment dat Angus en Malcom de band oprichtten is Angus pas 18 jaar oud, onwetend wat zijn band decennia later voor de wereld gedaan zou hebben.

Een leuk weetje, de naam AC-DC werd eigenlijk min of meer door de zus van Angus, Margaret bedacht. Zijn zag op de achterkant van een naaimachine de letters AC-DC staan. Natuurlijk refererend naar de de Engelse benaming van wissel -en gelijkstroom. AC (Alternating Current) en DC (Direct Current). Zo kreeg de band dus ook de naam AC-DC

Het debuutalbum: High Voltage (1975)

Na een jaar of 2 nummers schrijven, repeteren en deze nummers opnemen volgt in het jaar 1975 het debuutalbum van AC-DC. High Voltage wordt op een 12″ langspeelplaat uitgebracht en komt binnen de hardrockwereld meteen goed binnen. Het album wordt omarmd door de liefhebbers van dit muziekgenre.

Met nummers als “It’s a Long way to the Top”, “TNT”, “The Jack” en het gelijknamige “High Voltage” heeft AC-DC gelijk een paar goed nummers te pakken. Nummers die decennia later mateloos populair zouden zijn bij alle generaties AC-DC fans.

In 1979 bracht Angus met zijn band AC-DC de plaat “Highway to Hell” uit. Het gelijknamige nummer dat op deze plaat staat is misschien wel het meeste bekende nummer dat AC-DC ooit gemaakt heeft. Angus Young heeft het grootste aandeel in het schrijven van dit nummer, samen met zijn broer Malcom.

Embed from Getty Images

Hier zie je Angus tijdens een optreden in 1976, voor de definitieve doorbraak

Een moeilijke tijd breekt aan en de band stagneert

Terwijl de band bezig is met het schrijven en opnemen van hun volgende album “Back in Black” vindt er een tragische gebeurtenis plaats binnen AC-DC. Kort na het oprichten is Bon Scott namelijk aangetrokken als zanger van de band.

Het leven van Bon Scott, goede vriend van Angus, wordt getekend door heel veel alcoholgebruik en misbruik. Terwijl de band bezig is met het opnemen van het volgende album overlijdt Bon Scott in 1980 op 34-jarige leeftijd aan de gevolgen van een alcholholvergiftiging.

Angus en zijn broer Malcom hebben eigenlijk geen idee of de band, na de de dood van goede vriend en zanger Scott nog wel een toekomst heeft. De band stopt voorlopig met de opnames van hun nieuwe album en Angus neemt even de tijd om na te denken wat zijn visie op de band en zijn toekomst is.

Stoppen is geen optie

Angus heeft enkele weken de tijd genomen om goed na te denken wat zijn visie op de band is. In deze week komt hij tot de conclusie dat stoppen met AC-DC wat hem betreft geen bespreekbare optie.

Hij legt dit voor aan zijn broer Malcom en tot opluchting van Angus denkt zijn broer er hetzelfde over. Niet veel later wordt Brian Johnson aangetrokken als nieuwe zanger van AC-DC.

De wereldwijde doorbraak van AC-DC

De keuze die Angus en zijn broer maakten om niet te stoppen met AC-DC was de beste keuze die ze konden maken. De band van Angus en zijn broer was nog relatief onbekend. Althans, ze waren nog niet bekend bij het grote wereldpubliek en kwamen nog niet voor in de wereldwijde hitlijsten.

Totdat de band, 5 maanden na de dood van Bon Scott, het album Back in Black uitbracht. Een album vol met nummers waarbij de bijdrage van Angus ook weer enorm geweest is. Ze hadden het zelf niet verwacht, ook Angus niet maar deze plaat betekende de definitieve doorbraak van AC-DC.

Het gelijknamige nummer maar ook nummers als “Hells Bells” en ‘You Shook me all Night Long” stonden op deze LP en werden wereldwijd door iedereen met open armen ontvangen. Angus kon niet half beseffen wat er gebeurde. Ineens stonden ze aan de wereldtop. Op dat moment was er wereldwijd slecht 1 album dat beter verkocht dan Back in Black en dat was Michael Jackson’s “Thriller”.

Niet veel later werd het album “For Those About to Rock, We Salute You” uitgebracht door Angus en zijn band. Deze plaat zorgde ervoor dat ze op dat moment ’s werelds meest populaire rock act waren.

De populariteit daalt

Zoals elke grote band of artiest het meemaakt gebeurde dit ook bij AC-DC. Richting het einde van de jaren ’80 van de vorige eeuw naam de populariteit van AC-DC af. De band van Angus bracht nog wel platen uit maar het was niet meer zoals de eerste paar platen en ze begonnen ook minder goed te verkopen.

Tijdens deze periode van dalende populariteit worstelde Angus ook met zichzelf. Tijdens het toeren met AC-DC en alle feesten die er bij hoorden was Angus verslaafd geraakt aan alcohol.

Tijdens deze periode vindt Angus het belangrijk dat hij eerst zijn persoonlijk problemen oplost. Hij laat zich opnemen in de afkickkliniek om van zijn alcoholverslaving af te komen. Hij gaat met zichzelf aan de slag een komt enkele maanden later behandeld en nuchter naar buiten lopen.

De comeback van Angus en AC-DC

Nadat Angus zijn persoonlijk problemen opgelost heeft volgt in 1990 eindelijk weer een studioalbum van AC-DC. Deze kreeg de naam “The Razors Edge” en deze plaat betekende meteen de definitieve comback van AC-DC

De platen die hier op volgden “Ballbreaker” en “Stiff Upper Lip” brachten de band weer terug naar de plek waar zij hoorde. Angus met zijn legendarische gitaarsolo’s en zijn band AC-DC behoorden weer tot de wereldtop.

Met de albums die volgden bleven ze goed scoren en werd AC-DC een band die niet meer weg te denken was van de wereldtop van de Hardrockmuziek.

Embed from Getty Images

Angus tijdens een optreden in 2015

2014: Angus zijn broer moet de band verlaten

Het volgende lastige moment in het leven van Angus Young komt in 2014. Terwijl de band aan het rondtoeren is over de wereld wordt Angus’ broer Malcom vanwege gezondheidsredenen gedwongen om de band te verlaten.

In 2014 wordt er bij Malcom op 61-jarige leeftijd dementie geconstateerd. Hij kan niet meer verder met de band en wordt opgenomen in een verzorgingstehuis. Een harde klap voor Angus die nu nog als enige lid van de band over is die er vanaf het begin bij is.

Nadat Malcom de band moet verlaten wordt er voor gekozen om Angus en Malcom zijn neef, Stevie Young, Malcom te laten vervangen in de band. Enkele jaren later in 2017 overlijdt op 18 november Malcom Young op 64-jarige leeftijd aan de gevolgen van dementie. Enkele weken na zijn oudere broer George Young. Angus is in een paar weken tijd, 2 van zijn broer kwijt.

Angus Young gaat door

Alsof het verliezen van beide broer niet genoeg is wordt in 2017 ook zanger Brian Johnson vanwege gezondheidsredenen gedwongen om de band te verlaten. Nog een goede vriend van Angus moet de band verlaten

Johnson heeft door de jaren heen ernstige gehoorschade opgelopen. De dokters geven hem 2 keuzes. Of hij speelt door en loopt het risico om helemaal doof te worden of hij stopt nu en hij redt nog wat er te redden valt. Hij kiest voor dat laatste.

Maar ondanks dit blijf Angus Young doorgaan met muziek maken. De bandleden hebben door de decennia heen nog al eens gewisseld maar het AC-DC van Angus Young bestaat nog steeds en maakt nog steeds muziek.

Getrouwd met een Nederlands vrouw

Als afsluiting van dit Hall of Fame bericht nog een leuk nieuwtje. Angus is getrouwd met de Nederlandse vrouw Ellen van Lochem. Samen met haar bezitten ze een huis in het Achterhoekse stadje Aalten, ik woon er zelf een kilometer of 10 bij vandaan. Naast dat hij een huis heeft in Nederland bezit hij ook nog een huis in het Verenigd Koninkrijk en in Australië.

Koen Snoek - Leer gitaar spelen in 22 lessen!

Gitaar spelen als een echte PRO?

Met de online videocursus ‘Gitaar spelen in 22 lessen’ hoor je binnen no-time resultaat!

Breng mij naar de gratis proeflessen!
Leon
Ik ben een web developer die gek is op affiliate marketing. Voornamelijk bezig met ontwikkeling van mijn eigen producten en diensten.