Zomervakantie, verwaarloos je gitaarspel niet!

Gemiddelde leestijd: 8 minuten

Het is weer zover. De lange winter is voorbij, de zomer komt er weer aan. Het moment dat we het warme weer krijgen, lange zomeravonden en natuurlijk de zomervakantie. Voor iedereen de tijd om lekker met vrienden of het gezin te genieten van de zomervakantie. Lekker op vakantie in eigen land of richting de warme zomerzon van Zuid-Europa of nog verder weg. Heerlijk om te genieten van deze vakantie maar wat wel lastig is voor de mensen die gitaar spelen, gitaar spelen tijdens de vakantie schiet er vaak bij in. Je leidt een tijd lang een onregelmatig leven waardoor dit soort dingen er vaak bij in schieten.

Het is jammer om tijdens de zomervakantie je niveau van spelen te verwaarlozen. Je zakt weer een stukje terug in niveau en je kunt na de vakantie dingen weer overnieuw gaan doen. Dit zou je niet moeten willen en daarom hebben we bij GitaarVermaak.nl een aantal nuttige tips voor jou verzameld om dit te voorkomen!

Neem een goede gitaar mee

Akoestische gitaar

Allereerst is het natuurlijk belangrijk dat je jouw gitaar meeneemt op vakantie. Het kan misschien met inpakken wat moeilijker worden maar ik raad het je echt wel aan. Wanneer je jouw eigen gitaar bij je hebt dan ben je veel sneller geneigd om hem te pakken en te gaan oefenen.

Wat ik ook altijd doe is kort voordat ik op vakantie ga mijn snaren vervangen. Ik spreek uit ervaring dat dit heel verstandig is. Enkele jaren geleden was ik ook op vakantie, lekker op de camping met mijn gitaar aan het spelen, je raadt het al, tijdens het spelen knapt er een snaar en ik kon niks meer. Daarom vervang ik van tevoren altijd de snaren en voor de zekerheid neem ik ook altijd een extra setje mee. Voor het geval dat er toch nog weer een snaar breekt, ondanks dat ze nieuw zijn.

Maak een overzicht van je wilt

Wil je jouw gitaar spel op niveau houden tijdens de vakantie dan is ons advies om er van tevoren over na te denken wat je wilt. Dan heb je een doel om naar toe te werken. Denk bijvoorbeeld aan een bepaald vet nummer dat je beter wilt kunnen spelen of een lastig akkoord wat nog niet helemaal goed gaat. Schrijf dit van tevoren op en je weet wat je te doen staat tijdens de vakantie.

Toen ik nog een online gitaarles volgde en op vakantie ging toen had ik geen of nauwelijks toegang tot het internet. Dit is nu natuurlijk wel verbeterd maar nog heb je niet overal internet. Dit is de voornaamste reden dat ik er voor gekozen heb om een lijstje te maken. Zonder dat ik toegang tot het internet nodig heb, kan ik gelukkig wel mijn gitaar blijven bespelen tijdens de vakantie.

Speel samen met anderen

Gitaarspel op niveau houden

Dit klink misschien een beetje gek maar het werkt echt. Wanneer ik op vakantie ben en ik sta op de camping of zit in een resort, en ik zie een andere gitarist, dan twijfel ik nooit en vraag of we samen wat kunnen gaan spelen. Ik heb het zelf een keer gehad op de camping dat ik iemand aansprak, een Engelsman was het, of hij samen wilde spelen. Dat leek hem een goed idee en warempel, twee avonden later, zaten we met zijn tweeën te spelen met een allemaal mensen om ons heen die meezongen met de muziek.

Wat ook leuk is om te doen tijdens vakantie, als je daar de mogelijkheid voor hebt, is samen met je gezin of vrienden te spelen. Ook al ben jij de enigste met een gitaar. Zorg er voor dat je simpele nummers speelt, nummers die iedereen kent. Wanneer mensen de melodie herkennen zullen ze snel geneigd zijn om mee te gaan zingen. Zo ben jij de gitarist met een hoop zangers en zangeressen om zich heen. Geeft hele gezellige avonden met vrienden of familie.

Probeer oude liedjes te spelen

Speel nummers die je een lange tijd geleden al speelde. Als jij jouw gitaarspel op niveau wilt houden tijdens de vakantie dan is dit een goede optie. Probeer de nummers die je maanden, misschien wel jaren geleden al kon spelen uit je hoofd te spelen. Hiermee prikkel je alles in je lichaam weer dat met gitaar spelen te maken heeft.

Wat als ik mijn gitaar echt niet mee kan nemen?

Natuurlijk is het makkelijk om te zeggen dat je jouw gitaar mee moet nemen. Uiteindelijk zijn er genoeg gevallen te noemen waarbij je niet in staat bent om een gitaar mee te nemen. Of je hebt geen ruimte meer in de auto. Of in het vliegtuig moet je een extra bagageplek kopen om jouw gitaar mee te nemen.

Wanneer dit het geval is dan raad ik je aan om nieuwe muziek te gaan ontdekken. Maak van tevoren een off-line Spotify-lijst met muziek dat wel jouw smaak is maar je nog niet echt kent. Op deze manier kun je tijdens de vakantie inspiratie op doen voor de muziek de je na de vakantie wilt kunnen spelen.

Vergeet niet dat je op vakantie bent!

Gitaarspel op niveau houden

Deze vind ik het allerbelangrijkste om te onthouden. Uiteraard is het belangrijk om je gitaarspel op niveau te houden maar je gaat ook op vakantie om te ontspannen. Dat betekend dus dat je niet de hele dag met je gitaar bezig moet zijn. Als je lekker op vakantie bent dan wil je niet gefrustreerd raken omdat iets niet lukt op de gitaar. Geniet ook van de vakantie en de omgeving waarin jij je dan begeeft.

Uiteindelijk wil je dadelijk ontspannen en opgeladen van je vakantie terug komen. Dan zit je weer vol energie om weer aan het werk te gaan. Ook zit je weer vol energie om je in je vrije tijd op het gitaar spelen te storten en nieuwe dingen te leren.

Wil je toch in kunnen loggen in de community?

Natuurlijk kan het altijd zo zijn dat je toch in wilt kunnen loggen tijdens je vakantie. Natuurlijk zijn tegenwoordig de internetopties in heel de Europese-Unie zeer uitgebreid. Mocht je een grote databundel hebben dan kun je natuurlijk altijd via je mobiele telefoon internetten. Ook is op veel plekken tegenwoordig al WiFi. Tegen betaling of in sommige gevallen gratis. Als je echt bij je online training wilt, dan zijn daar de mogelijkheden ook wel voor.

Ook is er nog de mogelijkheid om ervoor te zorgen dat je voordat je op vakantie gaat een goed instructieboek in huis hebt. Dan heb je geen internet nodig en heb je toch naslagwerk terwijl jij jouw gitaarspel op niveau houdt. Hieronder vind je een aantal boeken die echt prachtig aansluiten bij de wensen van beginnende gitaristen.

So Let it be Written
Johnny Cash: De complete biografie
The Little Black Songbook: Ed Sheeran
Leer gitaar spelen – Beginners gitaarboek
Eric Clapton
Heavier than Heaven
When Giants Walked the Earth
Metallica

Wij van GitaarVermaak.nl wensen je alvast een hele fijne en muzikale zomervakantie toe!

Leon van Gitaarvermaak
Als schrijver van GitaarVermaak.nl hou ik jullie graag op de hoogte van alles wat te maken heeft met gitaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *