Gitaar spelen, dé boost voor lichaam en hersenen!

Gitaar spelen is niet alleen heel leuk maar ook nog eens goed voor je!

Gemiddelde leestijd: 8 minuten

Zoals ik al eerder vertelde heb ik zelf het leren gitaar spelen lang uitgesteld. Ik dacht altijd dat het misschien wel te moeilijk was en dat ik er geen tijd voor had. Uiteindelijk heb ik ervoor besloten destijds om er toch mee aan de slag te gaan. Ik deed een online gitaarles voor beginners om de basis te leren en om later nog beter te worden. Om nog later te merken dat gitaar spelen goed is voor je hersenen.

Toen ik het gitaar spelen goed beheerste las ik veel interessante dingen op verschillende forums. Ik las toen een artikel over dat gitaar spelen niet alleen heel leuk is, maar ook nog eens goed voor je is. Nadat ik het artikel gelezen had toen ontdekte ik inderdaad dat gitaar spelen zorgt voor lichamelijke voordelen maar ook voor mentale, gitaar spelen is dus goed voor je hersenen. Bewust en onbewust train allerlei factoren van je lichaam.

Gitaar hersenen

Een gitarist is een prima multi-tasker

Als je zelf al een tijdje gitaar speelt of je begint net dan zul je weten dat je als gitarist veel handelingen tegelijk moet kunnen doen. Als je lekker aan het spelen bent dan moet je allereerst je handen afzonderlijk van elkaar kunnen bewegen en je moet goed vooruit kunnen denken. Vooral bij dit punt is het gezegde “Oefening baart kunst” erg belangrijk. Als je niet genoeg blijft oefenen zal deze eigenschap heel snel weer afnemen.

Verminder stress met jouw instrument

Mannelijke gitarist

Dit is een factor die ikzelf aan de lijve ondervonden heb en nog steeds ondervind. In het drukke leven dat velen van ons hebben tegenwoordig, of het nu het gezinsleven is of een drukke baan, ervaren de meesten ook stress. Vaak als ik stress ervaar dan pak ik mijn gitaar, gaat mijn verstand op 0 en begin ik lekker te spelen. Zelfs als je net begint en nog niet heel veel spelen kunt dan werkt het simpelste deuntje al stress verlagend. Het is een heerlijk uitlaatklep om even al je zorgen te vergeten.

Gitaristen zijn sociale mensen

Bijna geen enkel instrument is zo gemakkelijk erbij te pakken als de gitaar. Daarom is de gitaar zo’n gezellig en sociaal instrument. Wanneer ik met vrienden of familie in achtertuin zit, of in de woonkamer, dan pak regelmatig mijn akoestische gitaar erbij. Ik begin dan deuntjes te spelen die de meesten mensen kennen. Op een gegeven moment gaan ze vanzelf meezingen en dat is heel erg gezellig. Op die manier heb ik de meest prachtige avonden met vrienden gehad.

De creatievelingen onder ons

Dit is iets dat je waarschijnlijk als wel zult verwachten maar gitaristen zijn grote creatievelingen. Je wordt er ook letterlijk creatiever van. Wanneer je leert gitaar spelen en er mee bezig bent gebruik je allerlei nieuwe technieken. Het bespelen van het instrument maar ook het vooruit denken als het gaat om muziek lezen. Hierdoor spreek je een bepaalde structuur in je hersenen aan die normaal niet gebruikt wordt. Gitaar spelen is dus heel goed voor je hersenen.

Voordat het een te medisch verhaal wordt, bekijk onderstaand filmpje en leer de effecten van muziek op je brein.

De gitaar laat je hersenen groeien

Deze klinkt misschien een beetje gek in je oren maar toch is het zo. Tegenwoordig voeden velen hun kinderen tweetalig op. Vanaf de geboorte leren ze de Nederlandse taal en op school leert men de Engelse en/of de Duitse taal. Doordat je nieuwe dingen leert zul je nieuwe delen van je hersenen aanspreken en bouw je meerdere structuren op.

Ditzelfde geldt ook wanneer je begint met gitaar spelen. Jong of oud , wanneer je begint met gitaar spelen of het weer oppakt, er zullen delen van je hersenen gebruikt gaan worden die andere mensen niet gebruiken. Je hersenen kun je zien als een soort spier, zolang deze getraind blijft worden zal deze in topvorm blijven.

Daarbij is het zo dat wanneer je gitaar gaat spelen, en dus iets nieuws probeert, je brein geprikkeld wordt. Dit is erg gezond voor je brein, nieuwe prikkels zorgen voor meer activiteit in je brein. Tijdens het gitaar spelen train jij dus je geheugen en denkvermogen.

De beste krachttraining voor jouw handen

Gitaar met mannelijk arm

Het is niet verrassend maar tijdens het gitaar spelen train jij jouw handen en armen. Doordat je veelvuldig bewegingen maakt met je armen en handen zijn deze spieren constant in beweging. Je gebruikt je linker of rechter hand, afhankelijk van wat jouw dominante hand is, om de snaren in te drukken. Hierdoor train je jouw vingers doordat je de snaren in moet blijven drukken.

Anderzijds gebruik je jouw andere hand om de snaren aan te slaan. Of je nu aan het tokkelen bent of je slaat de snaar normaal aan. Jouw hand en arm zijn constant in beweging en dat resulteert uiteindelijk in flexibele en sterke vingers.

Van gitaar spelen word je vrolijk

Dit is voor mij de belangrijkste. Van gitaar spelen word ik zelf altijd heel erg vrolijk. Wanneer ik begin te spelen en de melodietjes komen in mijn oren dan geeft mij dat altijd een heerlijk gevoel. Daarom ga ik altijd lang door met spelen, soms iets te lang, maar het werkt heerlijk kalmerend.

Het is aangetoond en het staat al eeuwen als een paal boven water, mensen heb al sinds jaar en dag een hele diepe verbinding met muziek. Muziek wordt altijd vanuit gevoelens geschreven en dus gespeeld. Daarom geeft muziek de meeste mensen ook altijd steun, een bepaald gevoel. Of mensen nu niet lekker in hun vel zitten of juist heel vrolijk zijn. Er is altijd wel een liedje met een bepaalde songtekst die bij hun stemming past.

De gitaar maakt ook muziek en dus dit is niet zomaar een simpele hobby. Voor veel mensen, waaronder ikzelf, is het een echt passie geworden. Het plezier dat ik beleef aan het gitaar spelen groeit nog steeds elke dag, elke keer wanneer ik het instrument oppak en hem weer ga bespelen.

Het is dus niet zomaar een hobby, gitaar spelen is hartstikke goed voor je!

Daarom wil ik je ook adviseren, denk jij er al een tijdje over na om gitaar te gaan spelen? Vind je het een prachtig instrument? Twijfel dan niet langer en begin met gitaar spelen. Beleef dezelfde passie die ik bijna dagelijks beleef aan mijn prachtige instrument. Mijn passie en kennis wil ik graag delen met anderen. Kies daarom voor de online gitaarles voor beginners van GitaarVermaak.nl en leer op een leuke wijze gitaar spelen.

Gitaartabs.nl - Leer gitaar spelen voor een prikkie

GitaarTabs – Leer gitaar spelen voor een prikkie!

Wil jij graag gitaar leren spelen maar wil je niet investeren in dure gitaar lessen? Klik op onderstaande knop om voor €4,95 met de lessen van GitaarTabs te beginnen!

bekijk deze aanbieding!
Leon van Gitaarvermaak
Als schrijver van GitaarVermaak.nl hou ik jullie graag op de hoogte van alles wat te maken heeft met gitaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *