Nylon

Een veel gebruik materiaal voor het maken van snaren is nylon. Dit is een synthetisch materiaal dan sinds de jaren 30 van de vorige eeuw gebruikt wordt voor het maken van snaren. Voordat men nylon uitgevonden had werd er gebruik gemaakt van dierlijke restmaterialen om snaren van te maken. Onder andere werden regelmatig varkensdarmen gebruikt om snaren van te maken.

Toen in de jaren 30 van de vorige eeuw nylon uitgevonden werd verdwenen de snaren gemaakt van dierlijk materiaal heel erg snel. Naast dat het een onsmakelijk idee is dat snaren van varkensdarmen gemaakt werden zijn nylon snaren ook veel beter. Ze klonken beter maar gingen vooral veel langer mee en raakten veel minder snel ontstemt.

Spaanse/klassieke gitaar

De nylon snaren worden gebruikt bij de Spaanse/klassieke gitaar. De Western gitaar zal nooit uitgerust worden met nylon snaren. Andersom mag de klassieke gitaar nooit uitgerust worden met metalen snaren vanwege de hoge spanning op de gitaar. Nylon snaren zijn er in veel verschillende kwaliteiten te krijgen maar ook in verschillende diktes.

De nylon snaren van een Spaanse gitaar worden ook anders bevestigd dan de metalen snaren van een Western gitaar. Daar waar de metalen snaren bolletjes aan het uiteinde hebben nylon snaren dat niet. Deze worden door de brug gehaald en daarna vastgeknoopt aan de brug. Een Western gitaar heeft brugpennen en dit werkt net weer iets anders.

Snaardiktes

Net als bij alle andere soorten snaren heb je nylon snaren in verschillende diktes. Van extra dun tot extra dik. Wanneer je de Spaanse gitaar bespeeld is het leuk om zo nu en dan eens verschillende snaardiktes te gebruiken. Ze geven een ander geluid en op die manier kom jij er achter welk geluid jij het mooiste vindt klinken, er is namelijk geen goed of fout. Ook kun je op die manier aanvoelen welke snaren jij het fijnst vindt spelen. Kleine/dunne vingers vragen vaak ook om wat dunnere snaren.

Nylon wordt sinds de vorige eeuw voor heel veel toepassingen gebruikt. Het is goedkoop te maken en het is slijtvast. Toch, wanneer je een set snaren voor de Spaanse gitaar koopt zal je zien dat de 3 dikste snaren alsnog van staal lijken. Dit lijkt inderdaad zo, de binnensnaar is van nylon en hij wordt omwonden met een metalen buitensnaar. Dit heeft alles te maken met de tonen.

Gitaartabs.nl - Leer gitaar spelen voor een prikkie

GitaarTabs – Leer gitaar spelen voor een prikkie!

Wil jij graag gitaar leren spelen maar wil je niet investeren in dure gitaar lessen? Klik op onderstaande knop om voor €4,95 met de lessen van GitaarTabs te beginnen!

bekijk deze aanbieding!
Leon
Ik ben een web developer die gek is op affiliate marketing. Voornamelijk bezig met ontwikkeling van mijn eigen producten en diensten.