Marshall

Marshall, volledig uitgeschreven Marshall Amplification is een merk dat tegenwoordig niet meer weg te denken is uit de wereld van gitaarversterkers. Marshall maakt kleine minigitaarversterkers die op een 9 Volt batterij werken maar ze maken ook complete, enorme festival installaties die een oorverdovend geluid produceren.

Marshall werd opgericht in in 1962 opgericht door Jim Marshall en het Britse Milton Keynes. Marshall was 1 van de eerste die op de markt kwam met serieus grote gitaarversterkers. In de tijd waren er nog geen grote gitaarversterkers zoals we dat tegenwoordig kennen. Verschillende artiesten uit de tijd zochten een stevige versterker die hun Fender gitaar “Clean” kon laten klinken.

Jim Marshall was in staat om dat probleem op te lossen met de versterkers die hij op de markt bracht

Van alle markten thuis

Marshall is tegenwoordig niet meer weg te denken en het is een waar imperium geworden. Met een een totale omzet van 40,1 miljoen Britse ponden in 2018 zet dit merk op jaar basis heel wat apparatuur weg. Op veel plekken is apparatuur van Marshall te vinden. Van de grote podia tot aan de huiskamer.

Buizenversterkers

Als Marshall iets als geen ander kan dan is het buizenversterkers maken. Deze ouderwetse techniek past Marshall al toe sinds dat het bedrijf opgericht is. De techniek van een buizenversterker is al decennia oud maar nog steeds zweren heel gitaristen bij deze techniek.

Veel bekende gitaristen willen ook tegenwoordig, in het tijdperk van allerlei andere technieken, nog steeds niets anders dan een buizenversterker. Dit vanwege het warme geluid dat zo’n versterker geeft. Daarom maken nog heel fabrikanten waaronder Marshall nog steeds een enorm scala aan buizenversterkers.

Transistorversterkers

Sinds de jaren 70 van de vorige eeuw kwam er een nieuwe manier van versterken opzetten. Dit zijn de transistor gestuurde versterkers. Ook bekend als de Solid-State versterker. Deze versterkers zijn goedkoper en hebben minder onderhoud nodig.

Marshall moest ook meegaan in deze ontwikkeling en begon vanaf dat moment ook tijd en geld de investeren om deze versterkers te gaan ontwikkelen. Tegenwoordig heeft Marshall ook vele transistorversterkers op de markt.

Old School

Toch blijft Marshall zich ook nog veel richten op het doorontwikkelen van de “ouderwetse” buizenversterker. Veel gitaristen verkiezen ook tegenwoordig nog steeds de buizenversterker boven de transistorversterker vanwege het warme geluid dat van een buizenversterker af komt.

Marshall heeft zich muurvast gevestigd in de wereld van versterkers en is ook niet weg te denken bij het gitaar spelen. Wanneer jij een Marshall versterker in huis hebt, welk soort dan ook, dan heb je een stukje kwaliteit en nostalgie in huis. Dit merk, dat al meer dan 75 jaar meegaat, weet alles van versterkers.

Koen Snoek - Leer gitaar spelen in 22 lessen!

Gitaar spelen als een echte PRO?

Met de online videocursus ‘Gitaar spelen in 22 lessen’ hoor je binnen no-time resultaat!

Breng mij naar de gratis proeflessen!
Leon
Ik ben een web developer die gek is op affiliate marketing. Voornamelijk bezig met ontwikkeling van mijn eigen producten en diensten.