Gretsch

Het merk Gretsch dat zal wel niet meteen iedereen kennen. Het is niet zo’n bekend merk als zegge Fender of Gibson. Toch heeft Gretsch ook een heel assortiment aan gitaren en versterkers op de markt gebracht. Het assortiment aan gitaren is enorm. Akoestische Western gitaren, Spaanse gitaren, elektrische gitaren, hollow-body gitaren en nog veel meer.

Geschiedenis Gretsch

De geschiedenis gaat eigenlijk heel erg ver terug. Veel verder terug dan merken als Fender of Gibson. Gretsch werd in 1883 opgericht door de Duitse immigrant Friedrich Gretsch die een kleine winkeltje opende in Brooklyn, New York. Hier maakte hij banjo’s, drumstellen en tamboerijns.

Helaas heeft Friedrich niet van het bedrijf kunnen maken dat hij voor ogen had. Voordat het bedrijf überhaupt naamsbekendheid kon maken overleed Friedrich op zeer jonge leeftijd. Na de Tweede Wereldoorlog kwamen Fred Junior en William Gretsch op het bedrijf en kwam het bedrijf tot bloei.

Een gouden tijd brak aan

Zo rond 1955 brak voor Gretsch de gouden tijd van het bedrijf aan. Dankzij de opkomst van de Rock ’n Roll en daarbij de opkomst van de elektrische (hollow-body) gitaren nam het bedrijf een vogelvlucht. Artiesten als Elvis Presley, The Beatles en de Rolling Stones waren regelmatig te zien met Gretsch gitaren. Maar ook onze eigen Danny Vera en Gretsch gitaren zijn onafscheidelijke aan elkaar verbonden.

Later in dit decennium ging het echter snel bergafwaarts met Gretsch. Door de opkomst van jongere merken als Gibson en Fender ontstond er veel concurrentie die Gretsch helaas niet kon bij benen. Nadat Fred Gretsch met pensioen ging werd het merk Gretsch verkocht aan Baldwin Manufacturing. Dit leek achteraf geen goede keuze en in 1980 werd de productie van de Gretsch gitaren dus ook gestaakt.

In 1989 werd de naam Gretsch weer door de familie gekocht met als doel om het bedrijf weer nieuw leven in te blazen en begon men weer met gitaren produceren. Dit was een goede zet totdat in 2003 weer een grote verandering plaatsvond. Dit keer was het geen faillissement maar een overname door het tot icoon uitgegroeide Fender.

Gretsch Elektrische Hollow-Body Gitaren

Tot op de dag van vandaag is Gretch een onderdeel van het iconische merk Fender. Waar het merk Gretsch goed in is dat is het maken van betaalbare elektrische Hollow-Body gitaren. Gretsch maakt deze gitaren al heel lang en zo zijn er al modellen die voor iets meer dan €400 te krijgen. Dit betekend natuurlijk niet dat Gretsch alleen goedkope instapmodellen maakt. Er zijn namelijk ook modellen te krijgen van ruim €4.000.

Al met al heeft Gretsch en onstuimig verleden maar nu, onder de vleugels van Fender doet Gretsch waar Gretsch goed in is. Prachtige en kwalitatief goede gitaren maken in vele prijsklassen categorieën.

Koen Snoek - Leer gitaar spelen in 22 lessen!

Gitaar spelen als een echte PRO?

Met de online videocursus ‘Gitaar spelen in 22 lessen’ hoor je binnen no-time resultaat!

Breng mij naar de gratis proeflessen!
Leon
Ik ben een web developer die gek is op affiliate marketing. Voornamelijk bezig met ontwikkeling van mijn eigen producten en diensten.