Voeding

Omdat een gitaarversterker een apparaat is dat alleen werkt wanneer er elektrische spanning aanwezig is heeft dit apparaat ook voeding nodig. Het woord voeding zegt eigenlijk al wat dit onderdeel doet. Het voedt de rest van het elektrische circuit in de versterker met spanning.

Ons standaard Nederlandse elektriciteitsnetwerk is gebaseerd op een 230 Volt wisselspanning met een frequente van 50 Herz. Net als vele andere elektrische apparaten hebben deze geen spanning van 230 Volt nodig. Sterker nog, wanneer deze voorzien zouden worden van 230 Volt dan zullen de meeste componenten door branden.

Omvormen

Daarom vind er in de voeding van de gitaarversterker een omvorming plaats. Afhankelijk van het vermogen dat naar de versterker toe moet wordt 230 Volt wisselspanning omgezet in een gelijkspanning van ergens tussen 5 en 20 Volt gelijkspanning. Deze voltages gelden voor de kleinere gitaarversterker-combo’s. Ga je naar het echte serieuze spul worden deze al niet meer gevoed met 230 Volt gelijkstroom maar met 400 Volt gelijkstroom dat beter bekend staat als krachtstroom.

Het omvormen van het Voltage gebeurd meestal in de vorm van een spoel die in de voeding zit. Door het verschil van windingen aan de kant van het netsnoer en de kant van de voeding zal de 230 Volt wisselstroom omgezet worden naar een lagere spanning in gelijkstroom. Welk lager Voltage krijgt hangt dus af van het soort versterker. Hoe krachtiger de versterker is, hoe meer spanning hij nodig heeft.

Koen Snoek - Leer gitaar spelen in 22 lessen!

Gitaar spelen als een echte PRO?

Met de online videocursus ‘Gitaar spelen in 22 lessen’ hoor je binnen no-time resultaat!

Breng mij naar de gratis proeflessen!
Leon
Ik ben een web developer die gek is op affiliate marketing. Voornamelijk bezig met ontwikkeling van mijn eigen producten en diensten.