Scalloped Necks

Het principe van de Scalloped Necks hebben we aan Power-Metal gitarist Yngwie J Malmsteen uit Zweden te danken. Scalloped Necks zijn aanpassing van de toets van een elektrische gitaar dat Yngwie hoogstpersoonlijk zelf bedacht heeft.

Toen hij als kind stage liep bij een gitaarbouwer kwam er op een dag een hele oude luit binnen. Het instrument was al meer dan 2,5 eeuw oud en door slijtage aan de toets waren er allemaal inkepingen ontstaan. Yngwie had de luit in de handen en vond dat hij door de inkepingen in de toets veel meer grip op de snaren had.

Yngwie had nog een oude gitaar en begon de toetst hiervan te bewerken. Tussen de frets in begon hij de inkepingen in het hout te vrezen maar, hij liet de frets wel op de plek zitten waar deze zaten.

Nadat hij de hele toets bewerkt had maar de frets op de juiste plek liet zitten kwam hij tot de conclusie dat dit de grip echt ten goede deed. Daarop besloot hij ook 1 van zijn Stratocaster gitaren op deze manier te gaan bewerken. Het principe is nooit op grote schaal toegepast maar een aantal merken hebben deze techniek toegepast op een aantal van hun modellen.

Koen Snoek - Leer gitaar spelen in 22 lessen!

Gitaar spelen als een echte PRO?

Met de online videocursus ‘Gitaar spelen in 22 lessen’ hoor je binnen no-time resultaat!

Breng mij naar de gratis proeflessen!
Leon
Ik ben een web developer die gek is op affiliate marketing. Voornamelijk bezig met ontwikkeling van mijn eigen producten en diensten.