Frequentie

Wanneer we praten over een frequentie dat kan dat op heel veel verschillende manieren geïnterpreteerd worden. Wel is het zo dat we bij frequenties altijd praten over Hertz (Hz). Bijvoorbeeld als jij nog een ouderwetse FM radio hebt dan stem je bijvoorbeeld af op 96,20 MHz (MegaHertz) om 3FM te ontvangen. 1 MHz is 1.000.000 Hz. En zo worden heel veel telecommunicatie middelen op verschillende frequenties gebruikt. Van hele lage frequenties, bijvoorbeeld 1.200 kHz (kiloHertz) tot aan 5 GHz (GigaHertz).

Het menselijk gehoor

Het menselijk gehoor is gebaseerd op de mogelijkheid om bepaalde frequenties te kunnen horen. Het gehoor is een zintuig met de bijzondere eigenschap om signalen van een bepaalde frequenties om te kunnen zetten in geluid. Door de verwerking van deze signalen in onze hersenen ervaren wij dit als geluid. De mens is gemiddeld genomen in staat om geluiden te horen van 20 tot 20.000 Hertz. Dit verschilt uiteraard per persoon en wanneer je ouder wordt, neemt het gehoor af. Oudere mensen hebben daarom vaak ook een minder groot frequentiebereik. Zij zullen bijvoorbeeld geluiden van 20.000 Hertz niet meer horen.

Als jij jou gitaarversterker ingesteld hebt en je gaat spelen dan zullen alle tonen die jij maakt met jouw gitaar een bepaalde frequentie hebben. De combinatie van al deze verschillende frequenties resulteren in jouw hersenen in het gitaargeluid dat je hoort. Gitaarversterkers zullen ook nooit geluiden kunnen maken die buiten het frequentiebereik van de mens zitten. Dit zou namelijk geen zin hebben want geen persoon kan deze tonen horen. Zelf de grens van de het bereik opzoeken heeft geen zin.

Wel worden er apparaten gemaakt met een hoger frequentiebereik om bijvoorbeeld dieren of ongedierte te verjagen. Vleermuizen zijn namelijk in staat om geluiden tot maar liefst 100.000 Hz te horen. Deze apparaten zenden een ultrasoon geluid uit waar deze dieren een hekel aan hebben en hierdoor blijven ze weg terwijl wij niets horen. Ultrasone geluiden zijn geluiden die wij als mens niet kunnen horen. Deze variëren van 20.000 Hz tot maar liefst 800.000.000 Hz.

Koen Snoek - Leer gitaar spelen in 22 lessen!

Gitaar spelen als een echte PRO?

Met de online videocursus ‘Gitaar spelen in 22 lessen’ hoor je binnen no-time resultaat!

Breng mij naar de gratis proeflessen!
Leon
Ik ben een web developer die gek is op affiliate marketing. Voornamelijk bezig met ontwikkeling van mijn eigen producten en diensten.