Wanneer men aan plectrums denkt dan zien ze eigenlijk niets meer dan een dom stukje plastic. Op het begin dan lijkt dat misschien ook wel zo maar wanneer jij je een beetje gaat verdiepen in plectrums dan zul je er achter komen dat er veel meer is. Een bijzonder plectrum voor jouw gitaar kopen kan een hele leuke ervaring geven.
Iedereen kent natuurlijk de goedkope plectrums die jij voor een euro kunt kopen. Of soms zelf gratis bij een bestelling bij een webshop krijgt. Dit zijn inderdaad de plectrums waar weinig ontwerp aan vooraf gegaan is. Dit zijn inderdaad domme stukjes plastic. Maar er is meer dan dat, heel veel meer.
Inhoudsopgave
Niet elk plectrum is van kunststof
Dit denken veel mensen maar dit is absoluut niet waar. De goedkope plectrums zijn van kunststof inderdaad. Maar dit betekend uiteraard niet meteen dat alle kunststof plectrums bij voorbaat niet goed zijn. Dat is zeker niet waar want er zijn ook kunststof plectrums van zeer goede kwaliteit.
Kunststof plectrums kunnen eenvoudig en goedkoop gemaakt worden. Dat is vaak ook de reden dat ze zo goedkoop zijn.
Plectrums worden namelijk ook van heel veel andere materialen gemaakt. Vele verschillende houtsoorten worden hiervoor gebruikt. Maar je kunt ook een plectrum voor jouw gitaar kopen die van vilt gemaakt is. Er zijn zelfs plectrums te krijgen die van botmateriaal of hoornmateriaal gemaakt zijn.
Het plectrum bepaald een aanzienlijk deel van de klank
Mensen zijn als snel geneigd om een kunststof plectrum voor hun gitaar te kopen. Puur omdat dit simpel en goedkoop is en omdat iedereen dit doet. Ik kan jou adviseren om dit niet te doen, probeer eens anders te doen dan de rest. Zo krijg je ook een andere, unieke klank vergeleken met de rest.
Als beginner adviseer ik jou uiteraard om te beginnen met kunststof plectrums. Puur omdat deze makkelijk zijn om mee te spelen en goedkoop zijn. Ook zijn hiervan vaak plectrums sets met verschillende diktes te krijgen. Zo kun jij er achter komen welke plectrumdikte jij het fijnst vindt spelen.
Daarom vind ik het zelf ook erg leuk om te experimenteren met verschillende plectrum. Wanneer je een iets hoger niveau hebt dan dat van een beginner dan kun jij gemakkelijk een ander plectrum voor jouw gitaar kopen.
Houten plectrums
Plectrums van hout is een soort dat naast de standaard kunststof plectrum veel gebruikt wordt. Houten plectrums zijn er ook in heel verschillende soorten, maten en uitvoeringen te krijgen.
Bij houten plectrums is het leuk dat er plectrums gemaakt zijn van vele verschillende houtsoorten. Dit zorgt er op zijn beurt weer voor dat elke houtsoort weer een andere klank geeft als je de snaren aanslaat.
Vooral wanneer jij akoestisch speelt is het zeker leuk om een plectrum van hout eens uit te proberen. Doordat er heel verschillende houtsoorten zijn kun je heel veel verschillende plectrums proberen. Elke houtsoort geeft weer zijn eigen draai aan het geluid dat de snaren maken. Zo vind jij vanzelf de klank die jij het mooiste vindt.
Vilten plectrums
Ook bestaan er plectrums gemaakt van vilt. Deze zijn speciaal gemaakt voor het bespelen van de ukelele. Ukelele’s zijn hele kleine, compacte gitaren die een heel vrolijk geluid geven.
Het grote voordeel van vilten plectrums is, is dat deze erg zacht zijn. Vooral voor mensen die net beginnen met het bespelen van de ukelele zijn deze plectrums handig. Het zachte materiaal zorgt er voor dat je jouw ukelele niet beschadigd. Met een kunststof plectrum gebeurt dit vrij snel.
Een aantal merken maken bijzondere plectrums
Nu zijn er tegenwoordig een aantal merken die zich kunnen onderscheiden bij het maken van deze ogenschijnlijk, simpele maar kleine dingen. Zij zijn in staat geweest om bijzondere plectrums op de markt te brengen.
Door het gebruik van bijzondere materialen, dus niet het goedkope celluloid kunststof zijn zij in staat geweest een bijzonder product op de markt te brengen. Bijzondere plectrums die het zeker waard zijn om eens mee te experimenteren.
Timber Tones
Het bedrijf Timber Tones is een jong bedrijf dat pas sinds 2009 bestaat maar nu al over de hele wereld haar bijzondere plectrums verkoopt. Alle plectrums die Timber Tones maakt zijn van natuurlijke materialen gemaakt en allemaal 100% duurzaam.
Timber Tones houten plectrum
Houten plectrums die gemaakt worden door Timber Tones zijn bijzonder mooie en goede plectrums. Ze zijn er in vele verschillende houtsoorten te krijgen. Zowel voor de akoestische als voor de elektrisch gitaar woorden deze plectrums gemaakt.
Het leuke aan deze houten plectrums die Timber Tones maakt is dat je verschillende setjes kunt krijgen waarbij je meerdere plectrums ontvangt van verschillende soorten houten. Op die manier kun jij gaan experimenteren met verschillende houtsoorten.
Of het nu palissander, ebbenhout of burma padauk is. Elke verschillende houtsoort creëert zijn eigenlijk klank waardoor alles anders klinkt. Bepaal zelf welke houtsoort volgens jou de mooiste toon geeft.
Timber Tones Buffalo Horn
Daarnaast maakt Timber Tones ook plectrums gemaakt van buffelhoorn. Deze worden veelal toegepast door gitaristen binnen de Jazzmuziek. Zij zoeken vaak een ronde en milde klank voor de gitaar en dat lukt met deze plectrums erg goed.
Voorheen werden deze plectrums voor zulke tonen gemaakt van schildpad schild. Sinds het verbieden van de jacht op schildpadden zochten veel fabrikanten naar oplossingen van kunststof, dit om deze milde en ronde sound te krijgen.
Toch is het niet gelukt om met kunststof de gewenste toon te maken. Toen probeerde men een plectrum gemaakt van buffelhoorn en deze kwam het kortste in de buurt van de klank van een plectrum gemaakt van schildpad schild.
Timber Tones plectrums
Gemaakt van allerlei verschillende materialen met allemaal prachtige klanken.
Dunlop
Dit is voor velen ook wel een bekend merk als ze een plectrum voor de gitaar willen kopen. Dunlop is in principe van alle markten thuis. Het is een heel ander bedrijf dan Timber Tones.
Zo maakt Dunlop de super goedkope celluloid plectrums maar hebben ze ook hele bijzondere plectrums gemaakt van metaal. Teven hebben ze ook merchandise plectrums van onder andere James Hetfield van Metallica.
Metal plectrums
Dunlop heeft samen met metal gitarist John Petrucci ook gitaar plectrums op de markt gebracht speciaal voor de metal gitaristen onder ons. Het moet een plectrum zijn dat stevig is en snel te gebruiken is.
John Petrucci en Dunlop ontwierpen samen een aantal plectrums. Ze hebben een beetje de vorm van een Jazz plectrum. Met de gebruikte materialen en de extra aangebrachte grip op het plectrum is hij perfect te gebruiken door een metal gitarist.
Signature Picks
Dunlop heeft ook samen met verschillende artiesten de zogeheten “Signature Picks” uitgebracht. Dit zijn de plectrums voor de grote fans van een bepaalde artiest. Op de manier bespeel jij de gitaar met een plectrum van jouw favoriete artiest.
Onder andere eerder genoemde James Hetfield (Metallica) en John Petrucci (Dream Theater) maar ook Andy James, een andere metal gitarist heeft zijn eigen signature plectrum ontworpen en op de markt gebracht.
Standaard plectrums
Uiteraard heeft Dunlop ook gewoon de standaard kunststof plectrums op de markt. Zo zijn er bijvoorbeeld ook goedkope plectrums sets met verschillende diktes te krijgen van Dunlop. Zo kun jij, als je bijvoorbeeld nog een beginner bent, er achter komen welke dikte jij fijnst vind spelen.
Zo is er voor iedereen, van elke niveau wel een goed plectrum te vinden in het Dunlop assortiment.
Dunlop Plectrums
Van simpele kunststof plectrums tot plectrums ontworpen door artiesten. Alles is te vinden.