Deze capo’s behoren ook tot de capo familie. Van de vele verschillende soorten is de schroefcapo een stuk minder populair dan de triggercapo. Desalniettemin is het niet voor niks dat deze schroefcapo’s ook nog steeds gemaakt worden en verkocht worden. Sommige mensen zweren namelijk bij een schroefcapo.
Het is net een lijmklem
Dit hoor ik regelmatig als mensen een schroefcapo zien. Ze vinden het net een lijnklem. Op zich is dit ook helemaal geen rare beredenering. We kennen allemaal de lijmklem wel. Of op school tijdens praktijklessen of wanneer je thuis aan het klussen bent, iedereen heeft wel eens een lijnklem in de hand gehad en gebruik.
Deze schroefcapo werkt ook volgens hetzelfde principe als een lijmklem. Je zet de capo op de gewenste plek op jouw freatboard en je begint hem vast te draaien. Daar waar je een lijmklem natuurlijk goed stevig aandraait moet je bij een schroefcapo wel iets voorzichtiger zijn met aandraaien. Natuurlijk is de constructie van een schroefcapo veel minder sterk dan een lijmklem dus brute kracht is sowieso geen goed idee.
Daarnaast is het met een capo belangrijk dat je de juist spanning opzoekt die de capo uit moet oefenen op de snaren. Zowel een te kleine als een te grote spanning zal zorgen dat de klank niet goed is. Wat je moet doen? Je draai hem vast zodat hij blijft zitten en gaat dan gewoon even proberen. Klinkt hij nog niet goed? Zoemen sommige snaren nog? Dan oefent hij nog niet genoeg druk uit op de snaren. Blijf draaien aan de capo totdat jij tevreden bent met de klank.
Voor -en nadelen schroefcapo
Elke capo heeft zijn voor -en nadelen en zo ook de schroefcapo. Het grote voordeel van de schroefcapo is dat je heel nauwkeurig de druk op de snaren kunt afstellen. Door heel iets aan het wieltje te draaien kun je de spanning op de snaren heel nauwkeurig iets vergroten of verkleinen.
Een nadeel van deze capo is dat wanneer je hem vast hebt zitten, hem niet heel makkelijk meer kunt verwijderen of verzetten. Wil je de schroefcapo namelijk van de gitaar halen of op een andere fret zetten dan moet je hem eerst losdraaien, daarna verzetten en daarna moet je weer de juist spanning vinden, dit duurt gewoon weer een paar minuten.


Gitaar spelen als een echte PRO?
Met de online videocursus ‘Gitaar spelen in 22 lessen’ hoor je binnen no-time resultaat!