Wanneer je met jouw akoestische gitaar op het podium staat, in de oefenruimte staat of je wilt staand kunnen oefenen dan is het altijd lastig om de gitaar goed vast te kunnen houden. Wanneer je zit is dit namelijk veel makkelijker. Als jij staand wilt spelen dan is het wijs om een gitaarband voor jouw akoestische gitaar te kopen. Er is heel veel keuze namelijk.
Inhoudsopgave
Bij het kopen van een gitaarband voor jouw akoestische gitaar zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Dit heeft alles te maken met uitstraling, speelcomfort en veiligheid voor jouw instrument. Hieronder lees je waar je op moet letten.
Welke breedte moet de gitaarband hebben?
Wanneer je videobeeld of foto’s van gitaristen gezien hebt dan zal het je vast wel eens opgevallen zijn dat je de ene keer een heel smalle gitaarband ziet en de andere keer een hele brede. Dat komt omdat er namelijk verschillende redenen zijn om voor iets te kiezen
Gitaarbanden voor de akoestische gitaar zijn namelijk te verkrijgen vanaf een breedte van ongeveer 1 centimeter tot aan een breedte van 10 cm. Je kunt je voorstellen dat je alleen hierdoor al een enorm aanbod krijgt. We hebben het nog niet eens over de verschillende materialen gehad.
Nu is het wel zo dat je deze uitersten van breedtes niet zo heel vaak ziet. De meest voorkomende breedte van een gitaarband is zo’n beetje 5 centimeter. In deze range zijn ook heel verschillende gitaarbanden te krijgen.
De breedte van de gitaarband bepaald voor een groot deel hoe het speelcomfort is tijdens het staand spelen. Wanneer je namelijk een hele dunne gitaarband hebt is er slechts een kleine oppervlakte die het gewicht van jouw gitaar verdeeld over jouw schouder.
Hierdoor drukt de gitaarband hard in jouw schouder en kun je last krijg van je schouder wanneer je hem langdurig aan je schouder hebt hangen. Een klein nadeel van een hele brede schouderband is dat je dan wat beperkt wordt in je bewegingsvrijheid.
“Neck-dive” en een smalle gitaarband
“Neck-dive” is een fenomeen dat ontstaat wanneer iemand een hele smalle gitaarband voor zijn akoestisch gitaar gebruikt.
Doordat de gitaarband heel smal is en dus weinig oppervlakte op jouw schouder heeft, heeft de hals van de gitaar de neiging om naar beneden te zakken. Dit is erg vervelend wanneer je aan het spelen bent.
Daarom zijn veel smalle schouderbanden voorzien van een anti-slip deel bij de schouder. Hierdoor zal de gitaar niet meer de kans krijg om voorover te glijden en zo voorkom je “Neck-dive”.
Lengte gitaarband voor akoestische gitaar
Naaste de breedte is natuurlijk de lengte van de gitaarband ook heel belangrijk. Ook deze bepaald veel als het gaat om speelcomfort als je staand speelt.
De lengte van de gitaarband wordt voornamelijk bepaald door de bouw van jouw lichaam. Je kunt je voorstellen wanneer iemand heel lang is, het niet handig is om een korte gitaarband te gebruiken. Dan zal de gitaar veel te hoog komen te hangen.
Andersom geldt natuurlijk hetzelfde voor kleine mensen en lange gitaarbanden. Dan komt de gitaar veel te laag te hangen.
In principe hebben we 3 verschillende klassen als het gaat om lengtes van gitaarbanden. Kort, standaard en lang. Waarbij kort tot maximaal 127 centimeter kan, standaard tot 160 centimeter en lang tot 175 centimeter.
Welke gitaarband voor de akoestische gitaar moet ik kopen?
De meeste gebruikte gitaarband is de standaard gitaarband. Deze kan tot maximaal 160 centimeter verlengd worden en dit is afdoende voor bijna alle mensen. Ik ben zelf iets boven de 2 meter maar met deze gitaarband aan de akoestische gitaar red ik mij wel.
Daarnaast kiest men er ook wel eens voor een korte gitaarband voor de akoestische gitaar te kopen. Mensen die een wat kleinere lichaamsbouw hebben ervaren vaak dat de standaard gitaarband te lang is. Dan kun je beter kiezen voor een korte gitaarband.
De lange gitaarband zie je bij akoestische gitaar eigenlijk nooit. Deze gitaarband wordt gebruikt bij afwijkende elektrische gitaar modellen zoals de Flying-V.
Materialen gitaarband voor akoestische gitaarband
Er zijn verschillende materialen de gebruikt worden bij het maken van gitaarbanden. Zowel synthetische als natuurlijke materialen worden gebruikt. Elke weer met zijn unieke eigenschappen en voor -en nadelen.
Synthetische materialen
Synthetische materialen zijn kunststoffen. Deze worden dus niet gemaakt van een plantaardig of dierlijk materiaal. Veel gebruikt kunststoffen voor het maken van gitaarbanden zijn polyester en nylon.
Polyester heeft als voordeel dat het heel erg sterk en erg soepel is. Hierdoor zal je in jouw bewegingsvrijheid nauwelijks beperkt worden. Wel is het zo dat een materiaal als polyester niks geen vocht op kan nemen. Wanneer je in een warme omgeving speelt kun je nadelen gaan ondervinden als je begint te zweten. De band wordt glad door het vocht en heeft de neiging te gaan glijden.
Nylon is ook een materiaal dat veel gebruikt wordt bij het maken gitaarbanden voor de akoestische gitaar. Als je een gitaarband voor jouw akoestische gaat kopen van nylon dan heb je er eentje die duurzaam is en tevens ook goedkoop.
Wel is het zo dat de modellen met print vaak wel een stuk duurder zijn. Nylon heeft wel als nadeel dat het een heel glad materiaal is. Dit zorgt er op zijn beurt weer voor dat het instrument veel sneller gaat glijden als bij bijvoorbeeld en gitaarband van leer.
Natuurlijke materialen
Natuurlijke materialen zijn materialen die we kunnen vinden in de natuur als plantaardig of dierlijk product. Deze materialen worden al heel lang gebruikt voor het maken van gitaarbanden voor de gitaar.
Leer is een veelgebruikt natuurlijk materiaal bij het maken van gitaarbanden. Leer wordt vaak gemaakt van koeienhuid. Mede doordat het proces om leer te maken vrij prijzig is, zijn leren gitaarbanden ook vrij duur.
Het voordeel van leer is wel dat het erg sterk is maar ook erg comfortabel is voor de gitarist. Dit natuurlijke materiaal voelt heel fijn aan op de schouder. Ze zijn dan misschien wat duurder maar een leren gitaarband gaat over het algemeen wel erg lang mee.
Daarnaast zien we ook nog vaak katoen als materiaal voor een gitaarband. Dit natuurlijke materiaal komt van de katoenplant en kennen we allemaal natuurlijk ook wel van kleding. Veel kleding wordt volledig of deels gemaakt van katoen.
Katoen heeft als voordeel dat het heerlijk zacht is en erg comfortabel aanvoelt als je de gitaar om jouw schouder hebt hangen. Bij een katoenen gitaarband zijn de uiteindes vaak gemaakt van leer. Dit is om wat extra stevigheid te krijgen op de plekken waar de gitaar bevestigd wordt.
Hoe maak ik de gitaarband vast?
Afhankelijk van het soort gitaar kan het vastmaken van de gitaarband af en toe nog wel eens een dingetje zijn. Als je een gitaarband voor een akoestische gitaar gaat kopen dan loop je vaak al tegen het feit aan dat er maar 1 bevestigingspunt voor de gitaarband aanwezig is.
Vaak zit er aan de achterkant van de gitaar wel een bevestigingspunt maar aan de voorkant, bij de hals niet. Wat dan vaak gedaan wordt is een touwtje aan de gitaarband maken. Deze wordt bevestigd tussen de topkam en de stemmechanieken, zo kun je de gitaarband gebruik zonder grote aanpassingen. Zie de foto hieronder als voorbeeld.
Je kunt er ook voor kiezen om een tweede bevestigingspunt op de gitaar te maken voor de gitaarband. Hierbij wil ik je wel meegeven dat je dan wel precies moet weten wat je aan het doen bent. Dat je er voor zorgt dat het bevestigingspunt meteen op de goede plek zit.
Doe je dit niet en boor je een gat in de gitaar dan is de kans aanwezig dat je de gitaar onherstelbaar beschadigd. Twijfel je wat je precies moet doen? Haal dan informatie bij een kenner op of laat het bevestigingspunt er door een gitaarbouwer op monteren.
Kan een gitaarband voor een akoestische gitaar losschieten?
Dit is iets dat zeker voor kan komen ja en hiervoor moet je wel oppassen. Het zou natuurlijk jammer zijn dat jouw gitaar op de grond valt en hier door kapot gaat of beschadigd.
Voor het degelijk en veilig vast maken van jouw gitaarband zijn er verschillende mogelijkheden. Je hebt een wat simpele, goedkope manier om dit te doen maar ook een wat duurdere maar degelijke manier. De keuze is aan jou maar doe wel 1 van de twee!
Straplocks op jouw gitaar monteren is de wat duurdere maar degelijke manier van monteren. Bij het monteren van straplocks moet je de gewone bevestigingspunten die op de gitaar zitten vervangen door een deel van de straplocks.
Als je straplocks koopt dan krijg je het complete ding. Dus ook het stuk dat in de gitaar gemonteerd moet worden maar deze heb je dan niet nodig. Deze kun je bewaren voor eventueel het moment dat je een gitaar koopt waar niet 2 bevestigingspunten aan zitten.
Strap blocks is een wat goedkopere manier van het zekeren van de gitaarband aan jouw gitaar. Bij dit systeem plaats je een rubberen ring over het bevestigingspunt aan de gitaar nadat je de gitaarband bevestigd hebt.
Wanneer je kiest voor de goedkopere oplossing van strap buttons dan moet je wel weten dat deze optie minder goed is dan Straplocks. Bij Straplocks zal de gitaarband nooit losschieten, bij strap buttons is deze kans nog wel aanwezig aangezien de rubberen ring er alsnog af kan schieten.
Gitaarband voor de akoestische gitaar kopen
Houd dus deze tips in je achterhoofd als je een gitaarband voor de akoestische gitaar gaat kopen. Zelf vind ik ook heel belangrijk dat de gitaarband die je koopt ook echt mooi is.
Je kunt het ding namelijk goed zien en het bepaald toch wel voor een aanzienlijk deel het uiterlijk van jouw en de gitaar. Het kopen van een gitaarband kan ik je sowieso aanraden want staand spelen zonder een gitaarband? Dat gaat echt niet lukken.
Gitaar spelen als een echte PRO?
Met de online videocursus ‘Gitaar spelen in 22 lessen’ hoor je binnen no-time resultaat!