Gitaar spelen met plectrum, wel of niet doen?

Moet je nu leren spelen met of zonder plectrum? Lees hieronder de voor -en nadelen!

Gemiddelde leestijd: 10 minuten

Zoals iedereen weet bespeel je de gitaar met 2 handen. Met de ene hand druk je de snaar in op een bepaalde plek en met de andere hand sla je de snaren aan. Er zijn veel mensen die hun snaren aanslaan met hun vingers maar er zijn ook mensen die gitaar spelen met een plectrum. Het wel of niet gebruiken van een plectrum is een eeuwige discussie onder gitaristen. Het spelen met dit kleine stukje kunststof heeft zijn voor -en nadelen.

Gitaar spelen met plectrum

Een plectrum, wat is het precies?

Zoals de meesten wel weten is het plectrum een klein stukje kunststof waarmee je de snaren van je gitaar aanslaat. Toch is niet elk plectrum hetzelfde. Hierin vinden we ook weer verschillende soorten die gebruikt worden. De dikte, de vorm en het materiaal verschilt nog wel eens.

Het meest gebruikte plectrum onder de gitaristen is het vingerplectrum. Dit is het “standaard” plectrum dat je vasthoudt tussen je duim en wijsvinger. Dan hebben we ook nog het duimplectrum. Deze schuif je als een ring om je duim heen en deze heeft als voordeel dat je één vinger extra vrij hebt tijdens het spelen.

Witte gitaar met plectrums

De voordelen

Een groot voordeel van gitaar spelen met een plectrum is het feit dat je heel goed in staat bent om constant te spelen. Om dat het kunststof plaatje een vast vorm en hardheid heeft, kun je zonder veel moeite te doen elke de snaar even hard aanslaan.

Een ander bijkomend voordeel van spelen met het plectrum is dat je je geen zorgen hoeft te maken om je nagels. Mensen die spelen met hun hand gebruik vaak hun nagels om de snaar aan te slaan. Geen één nagel is natuurlijk hetzelfde en dat maakt dit wat lastig. Voor de nagelbijters onder ons is de keuze dus gauw gemaakt.

De nadelen

Natuurlijk heeft het gitaar spelen met een plectrum niet alleen voordelen. Er zijn natuurlijk ook redenen te vinden om geen gebruik te maken van het plectrum. Eén van de nadelen van het spelen met een plectrum is wanneer je over zou willen naar spelen met je vingers dit echt wel lastig is maar ook absoluut niet onmogelijk. Het is een kwestie van wennen en blijven oefenen.

Uiteraard kan een plectrum ook tijdens het spelen kapot breken. Daarom raad ik altijd aan om er voor te zorgen dat je tijdens het spelen altijd meerdere plectrums bij je hebt. Hiervoor zijn ook hele handige plectrumhouders te vinden voor een leuk prijsje.

Conclusie

Hieruit kunnen we concluderen dat gitaar spelen met een plectrum kan maar niet perse moet. Wanneer je net begint met gitaar spelen dan raden wij jou aan om te beginnen met het spelen met je vingers. Wanneer dit goed gaat dan kun je er voor kiezen om met een plectrum te gaan spelen en merk je vanzelf wat jij het fijnste vindt.

Goed spelen met een plectrum

Wanneer je een plectrum gaat gebruiken dan is het niet simpelweg een plectrum kopen en gaan spelen. Er zijn echt een aantal factoren waarmee je rekening moet houden voordat je met een plectrum kunt gaan spelen.

Allereerst raad ik je aan om met verschillende plectrums te experimenteren. Je denkt misschien en plectrum is een plectrum maar niets is minder waar. Plectrums heb je in allerlei verschillende soorten. Verschillende materialen, verschillende vormen, diktes variërend van 0.5 tot en met 1.5 millimeter, hoe je het plectrum vasthoudt. Allemaal factoren die meespelen.

Zijn plectrums duur?

Zijn televisies duur? Net als bij televisies heb je plectrums ook in allerlei soorten en prijzen. Je hebt televisies van €200 maar ook televisies van €7.000, het is net wat je wilt. Simpele standaard plectrums heb je voor een euro maar er is er ook ooit 1 van platinum verkocht voor bijna €8.000. Toch, een setje kwalitatief goede plectrums kost wel een paar euro maar is absoluut niet onoverkomelijk.

Welke plectrum is het beste voor mij?

Dit moet je gewoon gaan proberen. Zoals ik zei zijn er veel verschillende soorten plectrums. Ik heb op het begin van verschillende diktes en materialen plectrums gekocht om hiermee te gaan experimenteren. Wanneer je een aantal plectrum geprobeerd hebt dat krijg je vanzelf een goed gevoel bij één van de plectrums. Twijfel dan ook niet meer langer en gebruik deze.

Hoe houd ik mijn plectrum het beste vast?

Dit is een vraag die ik vaak hoor. Het is best een lastige vraag waarover ik niet helemaal kan oordelen. Uiteindelijk houdt iedereen het plectrum op zijn eigen manier vast. Iedereen heeft een andere manier die hij of zij fijn vindt. Wanneer je gaat gitaar spelen met een plectrum raad ik je wel aan om deze met twee vingers vast te houden. Ik heb mensen gezien die het plectrum met 3 vingers, duim, wijs -en middelvinger vasthouden en dit leidt tot beperkingen. Er zijn mensen die gebruiken hun duim -en wijsvinger en anderen hun duim -en middelvinger, dit is net wat je zelf het fijnste vindt, gebruik dus 2 en geen 3 vingers.

Down -en upstroke

Deze twee termen daar zou ik een heel blogbericht aan kunnen wijden. Misschien dat ik dat ook nog wel een keer ga doen maar ik wilde deze termen niet aan je voorbij laten gaan. Dit zijn toch twee dingen die je goed moet kunnen wil je kunnen spelen met een plectrum.

Down -en upstroke is niets meer dan de op en neer gaande beweging die je met je plectrum over de snaren maakt. Je moet er voor zorgen dat wanneer je met een plectrum speelt deze op en neer gaande beweging een goede en vloeiende beweging is. Hierdoor sla je telkens de snaren op dezelfde manier aan en klinkt het gitaarspel veel beter.

Niet te hard knijpen

Bij het maken van deze bewegingen van de down -en upstroke is het van belang dat je jouw arm zoveel mogelijk ontspant. Bij het vasthouden van het plectrum moet je er voor zorgen dat je niet te hard gaat knijpen. Wanneer je te hard gaat knijpen dan zullen je vingers en de rest van je arm een keer gaan verkrampen.

Als je net begint met gitaar spelen of net met een plectrum bent begonnen met spelen dan wil het nog wel eens voorkomen dat je vingers en arm verkrampen. Het is dan heel belangrijk dat je er bewust aan denkt om vingers en arm te ontspannen. Op het begin moet je er bewust aan denken om het te doen, later moet je er bewust aan denken om het niet te doen, het wordt vanzelf een automatisme.

De wereld aan plectrums is verkrijgbaar

Plectrums zijn er tegenwoordig in allerlei soorten en maten te krijgen. Verschillende diktes en materialen maar ook allerlei verschillende vormen en kleuren. Wat je ook wilt qua plectrum, het is allemaal wel te vinden tegenwoordig. Wel is het verstandig om een degelijk plectrum te kopen en vaak kies ik er zelf ook voor om gelijk een setje van meerdere plectrums te kopen. Zo ben je en goedkoper uit en je hebt er ook altijd nog wat op voorraad liggen mocht je er 1 kwijtraken (wat mij wel eens gebeurd) of er gaat er eentje kapot.

Wanneer je net begint met spelen dan is het belangrijk dat je allereerst gaat experimenteren met verschillende diktes die verkrijgbaar zijn. Weet je nog niet welke dikte jij fijn vindt spelen? Wij hebben hier een blogbericht over geschreven. Hierin vind je onze ervaringen over de verschillende diktes die plectrums kunnen hebben.

Timber Tones

Wanneer je wat langer gitaar speelt en er achter bent welke plectrum dikte je het fijnste vindt spelen kun je er voor kiezen om een ander soort plectrum te gaan gebruiken. Bijvoorbeeld heb je dan de keuze om met een andere materiaal plectrum te gaan spelen. Bijvoorbeeld met een houten plectrum. Deze klinken heel anders en naar mijn mening ook veel mooier dan plastic plectrums.

Timber Tones zijn van deze houten plectrums die een prachtig geluid maken. Ook zijn ze kwalitatief erg goed. Ze kosten een paar euro meer dan gewone plectrums maar ze gaan veel langer mee en je krijgt nog eens een veel mooier geluid. 2 belangrijke voordelen die je bij deze plectrums krijgt.

Koen Snoek - Leer gitaar spelen in 22 lessen!

Gitaar spelen als een echte PRO?

Met de online videocursus ‘Gitaar spelen in 22 lessen’ hoor je binnen no-time resultaat!

Breng mij naar de gratis proeflessen!
Leon van Gitaarvermaak
Als schrijver van GitaarVermaak.nl hou ik jullie graag op de hoogte van alles wat te maken heeft met gitaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *