Hals

De hals van de gitaar is natuurlijk het langwerpige deel van de gitaar dat aan de achterkant van het fretboard zit. Elke hals van elke gitaar is weer anders. Afhankelijk van het soort gitaar is elke hals weer anders gebouwd.

De hals is nooit recht

De hals van de gitaar is nooit helemaal recht. Het houten onderdeel is altijd gemaakt met een bepaalde radius. Dit omdat de snaren ook altijd heel iets bol staan. Daarom is het ook belangrijk om de radius altijd goed te houden. Hierdoor is overal op de gitaar de afstand tussen de frets en snaren hetzelfde.

Niet alle gitaren zijn hier mee uitgerust maar vooral en heel aantal akoestische gitaren zijn voorzien van een halspen. Hiermee heb je de mogelijkheid om zo nu en dan de bolling van jouw hals iets af te stellen.

Het kan namelijk gebeuren dat na verloop van tijd de bolling van de hals niet helemaal meer goed is. Door de halspen wat aan te draaien zal de bolling van de hals weer iets groter worden. Hierbij is wel voorzichtigheid geboden, je moet namelijk oppassen dat je de halspen niet te hard aandraait.

Materiaal hals

Wat heel erg bepalend is voor de kwaliteit van de hals dat is het materiaal waar het van gemaakt wordt. De wat goedkopere houtsoorten zijn namelijk ook van wat mindere kwaliteit. Dit is terug te vinden in de klank die ontstaat.

Een hals van lindehout klinkt over het algemeen wat minder mooi dan een hals van bijvoorbeeld mahonie hout of palissander hout. Het nadeel van de wat zeldzamere houtsoorten is dat deze gewoon stukken duurder zijn.

Het materiaal van de hals is altijd hout. Hout is een natuurlijk materiaal dus hierbij is het ook belangrijk dat je zuinig op het materiaal bent en dat je het goed behandeld. Veel vocht en grote temperatuurschommelingen vinden producten van hout niet fijn.

Het eindigt met de kop

Aan het uiteinde van de hals vinden we de zogeheten kop van de gitaar. Dit is het bredere stuk waarop de stemmechanieken bevestigd zitten waar op hun beurt de snaren weer aan bevestigd zitten.

Eigenlijk is de kop van de gitaar een apart onderdeel aangezien deze niet uit hetzelfde stuk hout bestaat als dat de hals doet maar toch betrekken we de kop vaak bij de hals van de gitaar.

Koen Snoek - Leer gitaar spelen in 22 lessen!

Gitaar spelen als een echte PRO?

Met de online videocursus ‘Gitaar spelen in 22 lessen’ hoor je binnen no-time resultaat!

Breng mij naar de gratis proeflessen!
Leon
Ik ben een web developer die gek is op affiliate marketing. Voornamelijk bezig met ontwikkeling van mijn eigen producten en diensten.